1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. päivähoito

Lastentarhanopettajien palkkojen puolesta puuhataan mielenosoitusta Helsingin keskustaan

Mielenilmauksen järjestäjät kertovat tiedotteessaan toivovansa, että myös muualla Suomessa järjestettäisiin kannatusmielenosoituksia.

Kuva: Yle

Lastentarhanopettajien palkkojen nostamiseksi on suunnitteilla mielenosoitus ensi lauantaina.

Mielenilmauksen taustalla on Facebook-ryhmä Taistelu lastentarhanopettajien paremman palkkauksen puolesta ja siitä alkunsa saanut Ei leikkirahaa -kansanliike.

Järjestäjien tiedotteen mukaan mielenosoituksella halutaan kiinnittää päättäjien huomio lastentarhanopettajien palkkaukseen ja korjata sitä, niin että se vastaisi työn vaativuutta ja vaadittua koulutusta.

Helsingin Narinkkatorilla lauantaina klo 13 alkavaan mielenosoitukseen on järjestäjien mukaan tulossa puhumaan muun muassa vihreiden kansanedustaja ja Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan varapuheenjohtaja Emma Kari sekä feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Aro.

Tiedotteessa aktiivit kertovat toivovansa, että myös muualla Suomessa järjestettäisiin kannatusmielenosoituksia samaan aikaan.

Keskustelu alkoi Ylen uutisesta

Kiivas keskustelu lastentarhanopettajien palkoista alkoi maaliskuun alussa sen jälkeen, kun Yle uutisoi, että pääkaupunkiseudun kunnilla on herrasmiessopimus, jonka mukaan lastentarhanopettajien palkkoja ei nosteta. Seuraavana päivänä kuntien henkilöstöjohtajat kiistivät, että palkoista olisi sovittu.

Helsingin, Vantaan ja Espoon lastentarhanopettajien tehtäväkohtaiset palkat vaihtelevat noin 30 euron sisällä lähellä työ- ja virkaehtosopimuksen määrittelemää 2 304 euron vähimmäisrajaa.

Facebookiin Taistelu lastentarhanopettajien paremman palkkauksen puolesta -ryhmän perustanut Pauliina Seppälä kertoo Ylelle, että ensi lauantain mielenilmauksen lisäksi runsaan kuukauden päähän on suunnitteilla toinen, suurempi mielenosoitus, jossa on tarkoitus järjestää muun muassa marssi sekä muuta ohjelmaa.

Lue myös:

Pääkaupunkiseudun kunnilla herrasmiessopimus, että lastentarhanopettajien palkkoja ei nosteta – "Kutsun tätä palkkakartelliksi"

Pääkaupunkiseudun kunnat kiistävät lastentarhanopettajien palkoista sopimisen, vaikka vahvistivat sen Ylelle aiemmin – Vantaan henkilöstöjohtajalle työntekijäpula tuli yllätyksenä

Yrittäjä-äiti suivaantui lastentarhanopettajien matalasta palkkauksesta ja perusti Facebook-ryhmän – "Ongelma on yhteinen"