60 tuntista työviikkoa yritettiin välttää – valtion tietokonehankinta paljasti arjen tietokonebisneksessä

Valtion tarkoitus oli tilata kokeeksi koneita yrityksiltä, joissa kunnioitetaan työelämän oikeuksia.

sosiaalinen vastuu
Tietokoneiden kooonpanoa Panasonicin Koben tehtaalla Japanissa.
Franck Robichon / EPA

Tietokoneiden hankinta myös työntekijöiden oikeuksia kunnioittaen on osoittautunut vaikeaksi.

Vaikeudet tulivat esille valtion hankintayhtiö Hanselin ja yritysvastuujärjestö Finnwatchin hankkeessa, jossa haettiin mallia tilata tuotteita sosiaalisesti vastuullisesti. Vastuullisuutta haettiin loppuvuodesta esimerkkinä virkamiesten tietokoneet.

Tietokoneiden toimittajiksi haettiin yrityksiä, joissa ei käytettäisi pakkotyötä, ei loukattaisia poliittisia oikeuksia, maksettaisiin elämiseen riittävää palkkaa ja noudatettaisiin kohtuullista työaikaa. Tietokoneiden valmistuksessa on löydetty (siirryt toiseen palveluun) aikaisemmin lukuisia työelämän (siirryt toiseen palveluun) rikkeitä ja ongelmia ympäristön suojelussa.

Alalta ei löydy yrityksiä, jotka olisivat juurikaan panostaneet sosiaalisen vastuun kysymyksiin

Sonja Vartiala

Toive kohtuullisesta 48 tunnin työviikosta ei toteutunut. Suunnitelmien mukaan kohtuullisesta työajasta olisi hankinnassa annettu lisäpisteittä, mutta markkinatutkimuksen jälkeen ehtoa ei voitu noudattaa.

– Jouduimme tasapainoilemaan ehtojen ja markkinoiden välillä. Emme voineet käyttää kriteerejä, joilla ei tulisi tarjouksia, kertoo toiminnanjohtaja Sonja Vartiala Finnwatchilta.

Sosiaalista vastuullisuutta ei vaadita

Hankintaan valikoidut yritykset käyttävät kansainvälistä työelämän oikeuksiin keskittyviä RBA-säännöksiä, joiden mukaan enimmäistyöaika on 60 tuntia viikossa. Vartialan mukaan on yleisesti tiedossa, että muun muassa Kiinassa tehdään 60 tuntisia viikkoja tietokoneiden valmistuksessa.

Virkamiesten tietokoneiden toimittajien joukosta oli ylipäätänsä vaikea löytää yrityksiä, joiden toiminnan vastuullisuuteen olisi voinut luottaa. Yritysten työoloja on vaikea arvioida ulkopuolisten toimesta.

– Alalta ei löydy yrityksiä, jotka olisivat juurikaan panostaneet sosiaalisen vastuun kysymyksiin. Markkinoilla ei ole ollut kysyntää, Vartiala valottaa.

Hanselin lisäksi Finnwatch teki yhteistyötä kuntien hankintayhtiön kanssa. Yhteistyöllä haettiin mallia, minkä oppeja voidaan käyttää jatkossa julkisissa hankinnoissa. Iso osa julkisten hankintojen useiden kymmenien miljardien arvosta menee ulkomaille. Yksistään Hanselin hankinta on arvoltaan noin 50 miljoonaa euroa.

Hankkeesta saatujen kokemusten mukaan Suomessa kaivataan edelleen tahoa, joka kehittää ja vauhdittaa sosiaalisesti vastuullisia julkisia hankintoja. Hankinnat vaativat ostojen tarkkaa seurantaa.

Hanselin hankinnassa ei huomioitu kuin tietokoneiden kokoonpano. Alan ongelmat ovat Hanselin ja Finnwatchin mukaan siirtyneet tuotantoketjussa alaspäin komponenttien ja raaka-aineiden valmistukseen.

klo 10.49 20.3.2018 Juttua korjattu siltä osin, että ehtoa 48 tunnin työviikosta ei tiputettu pois. Sitä ei voitu noudattaa. Lisäksi toiseen sitaattiin lisätty juurikaan -sana.