"Koulutus ja opiskelu eivät saa jäädä varallisuudesta kiinni" – Savo-Karjalan kansanedustajat yksimielisiä lisätuen tarpeesta lukiolaisille ja ammattikoululaisille

Puolet Savo-Karjalan kansanedustajista kannattaa kaikille maksutonta toisen asteen koulutusta, loput ovat tarveharkinnan kannalla.

Koulutus ja kasvatus
Tanita Miettinen hitsaamassa.
Matti Myller / Yle

Puolet Savo-Karjalan kansanedustajista kannattaa kokonaan maksutonta toisen asteen koulutusta.

Yle Kuopio kysyi alueen 16 kansanedustajalta kantaa asiaan, kun kansalaisaloite maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta saavutti vaaditun 50 000 allekirjoittajan rajan. Aloite tulee myöhemmin eduskunnan käsittelyyn.

Kaikkien Savo-Karjalan kansanedustajien mielestä nuorten koulutuspolku ei saa katketa taloudellisten syiden takia. Puolet vastaajista oli kokonaan maksuttomuuden kannalla, loput puolsivat tarveharkintaa.

Näin alueen kansanedustajat vastasivat

Kuopion Lyseon opiskelijoita luokassa.
Matti Myller / Yle

Kokoomuksen kansanedustaja Markku Eestilä sanoo, että maksuttomuuden kustannukset riippuvat toteutustavasta, esimerkiksi materiaalin kierrätyksestä.

– Koulutus ja opiskelu eivät saa jäädä varallisuudesta kiinni, Eestilä vastasi kyselyyn.

Kristillisdemokraattisen Sari Essayah sanoo, että oppimateriaalien maksuttomuuteen olisi löydettävä järkevä tapa, opetushan on jo maksutonta.

– Kannatan maksuttomuutta, mutta se ei saa tarkoittaa muun muassa kirjankustantamoiden nykyisen rahastuksen jatkumista.

Keskustan Seppo Kääriäinen sanoo, että on luotava sellainen järjestely, että varattomuus ei estä yhtäkään nuorta jatkamasta toiselle asteelle peruskoulun jälkeen.

– Keinoja on useita. Ne on selvitettävä pikaisesti.

Vihreiden Krista Mikkonen vastasi, että nykyisin jokainen nuori tarvitsee jatko-opintoja pärjätäkseen elämässä.

– Toisesta asteesta on tehtävä aidosti maksuton, jotta nuoret eivät joudu luopumaan koulutusunelmistaan tai keskeyttämään opintojaan. On monia tapoja järjestää maksuttomat oppitarvikkeet.

Sosialidemokraattien Riitta Myller on myös maksuttoman toisen asteen puolustaja.

– Monille perheille oppimateriaalimaksut ovat este sille, että lapset voisivat vapaasti valita haluamansa opintolinjan.

Sosialidemokraattien Merja Mäkisalo-Ropponen sanoo, että Suomi pärjää kilpailussa vain osaamisella ja siksi siihen on panostettava.

– Kannatan maksutonta toista astetta, koska näin varmistetaan kaikkien nuorten yhdenvertaiset mahdollisuudet toisen asteen koulutukseen perheen varallisuudesta riippumatta.

Myller ja Mäkisalo-Ropponen kannattavat myös oppivelvollisuuden tai oppioikeuden nostamista 18 vuoteen syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

– Kaikille toisen asteen opiskelijoille tulee taata mahdollisuus opintojen viemiseksi loppuun tuloista ja varallisuudesta riippumatta, sanoo keskustan Markku Rossi.

Samalla kannalla on myös vasemmistoliiton Matti Semi.

– Maksuton malli vähentää huomattavasti menoja, joista nyt yritetään säästää. Suomessa on tällä hetkellä 69 000 syrjäytynyttä nuorta, jotka ovat vailla mahdollisuutta opintojen jatkamiseen.

Keskustan Hannakaisa Heikkisen mukaan kenenkään koulutie ei saa katketa oppimateriaalikuluihin.

– Olen kuitenkin hieman epävarma siitä, ovatko maksuttomat opinnot kaikille paras tie edistää asiaa.

Heikkisen mielestä puolueiden ratkaisuehdotuksia kaivataan vuoden kuluttua eduskuntavaalien yhteydessä.

Keskustan Hannu Hoskonen kaipaa myös "lievää harkintaa" maksuttomuuteen.

– Luovuutta ratkaisuun tarvitaan. On hyvä, että monissa kunnissa on hankittu lukiolaisille vaikkapa ilmaisia tietokoneita.

Sinisten Kimmo Kivelä sanoo, että opintotukea voitaisiin kehittää ja tärkeintä on, ettei kenenkään lukiokoulutus jää varattomuuden vuoksi kesken.

– Kysyn, tarvitsevatko vuorineuvosten lapset ilmaiset oppimateriaalit.

Sinisten Kari Kulmala sanoo, että erityisen tärkeä maksuton toinen aste on nimenomaan vähävaraisille perheille.

– Ehkä paras ratkaisu olisi oikein kohdennettu oppimateriaalilisä.

Sinisten Pentti Oinonenkin kannattaa maksuttomuutta osittain.

– Raja siinä pitäisi olla, se kohdistuisi niihin, joilla ei ole varaa oppimateriaaleihin.

Muistivihko, jonka päällä muutama kymppi rahaa.
Matti Myller / Yle

Kokoomuksen Sari Raassina sanoo, että asia on vaikea.

– Pitäisi pyrkiä siihen, että kaikilla on tasavertaiset mahdollisuudet, ja toisen asteen koulutuksella saadaan tasa-arvoa, mutta pystymmekö me maksuttomuuden rahoittamaan.

Samoilla linjoilla on keskustan Eero Reijonen.

– Kun rahat löytyy, mikäs siinä. Kansanedustajien tehtävä on kuunnella esityksiä.

Keskustan Anu Vehviläinen ei kannata lain säätämistä siitä, että toisen asteen koulutus ei saisi maksaa mitään opiskelijalle tai perheelle.

– Järkevämpää on etsiä täsmärahoitusta niiden nuorten hyväksi, joilla on taloudellisia vaikeuksia käydä lukio- tai ammatillista koulutusta. Kenenkään nuoren koulutus ei saa katketa taloudellisiin syihin. Tähän on haettava ratkaisut.

Lue myös:

Lukio tai ammattikoulu pakolliseksi? Kyllä, sanoo nuorten enemmistö

Rahanpuute jättää nuoret ulkopuolisiksi – "Jos kaikki kaverit ovat menossa leffaan, mutta itsellä ei ole rahaa, siitä tulee onneton olo"

Maksuttomasta 2. asteen opiskelusta ei uusia lupauksia – Hallitus väläytti lisätukea vähävaraisten oppimateriaalikuluihin