1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. potilastietojärjestelmät

Valvira: Viallisen tietojärjestelmän käyttökielto olisi suurempi riski potilasturvallisuudelle kuin käytön jatkaminen

Tieto Oyj on siirtänyt uusia Lifecare-potilastietojärjestelmän käyttöönottoja vakavan reseptisotkun vuoksi noin kymmenen asiakkaansa kanssa.

Kuva: Emilia Malin / Yle

Tieto Oyj:n Lifecare-potilastietojärjestelmään liittyvien häiriöiden selvitys- ja korjaustoimet ovat edenneet, kertoo sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Järjestelmään on tehty lääkitystietoihin liittyvän ongelman korjaava päivitys, joka on jo otettu käyttöön Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä. Tiedon antaman ilmoituksen mukaan korjaava päivitys otetaan käyttöön myös muissa organisaatioissa lähiaikoina.

Lisäksi Tieto valmistelee korjauksia järjestelmän käytettävyysongelmiin, joista Yle kertoi viime viikolla. Näitä ovat muun muassa tietynlaisen hiiren käyttäminen laboratoriolähetteissä sekä ongelmat näytön selausnäkymässä niin, että vierityspalkki puuttuu.

Virheiden vuoksi kymmenien potilaiden lääkelistoihin eksyi viikoilla 9–10 Päijät-Hämeessä vääriä lääkkeitä. Valviran mukaan lääkitystietojen virheen uusiutumismahdollisuutta on minimoitu nyt hoitohenkilöstölle annetuilla ohjeistuksilla ja Tiedon seurantatoimenpiteillä.

Kirjallisen selvityksen jälkeen arvio toimenpiteiden riittävyydestä

Tieto kertoo päättäneensä siirtää uusia Lifecare-käyttöönottoja tuonnemmaksi (siirryt toiseen palveluun). Tämä koskee noin kymmentä asiakasta. Noin puolet Suomen sairaanhoitopiireistä, kuntayhtymistä ja kunnista käyttää Tiedon potilastietojärjestelmää, jotka eivät kaikki ole Lifecare-nimisiä.

Valvira seuraa Lifecaren korjaamista tiiviisti. Virasto arvioi, että tietojärjestelmän käytön rajoittamisesta aiheutuisi tällä hetkellä käytön jatkamista suurempi riski potilasturvallisuudelle.

Virasto pyytää Tiedolta kirjallisen selvityksen ongelmien syistä ja korjauksista. Sen jälkeen Valvira arvioi valmistajan toimenpiteiden riittävyyden.