Punkit laajentavat reviiriään – ilmaiset punkkirokotukset laajenevat uusille alueille

Syynä rokotusten lisäämiseen on punkkitautien riskin lisääntyminen.

punkit
Terveydenhoitaja pistää punkkirokotuksen potilaaseen.
Petri Puskala / Yle

Valtio alkaa tarjota ilmaisia puutiaisaivokuumerokotuksia uusilla alueilla. Uudet alueet ovat Lappeenrannan Sammonlahti, Kemin eteläiset osat, Raahen edustalla sijaitseva Preiskari ja Kotkan Kuutsalon saari.

Rokotuksen voi saada maksutta henkilö, joka asuu tai oleskelee pitkään näillä alueilla. Asetus ilmaisista rokotuksista tulee voimaan perjantaina 23.3.

Myös rokotusten tarkoista kuntarajoista luovutaan. Rokotuksia tarjotaan nyt kohdistetusti alueille, joilla on suurempi riski saada punkkisairaus, mutta ei välttämättä koko kunnan alueelle.

– Tämä tarkoittaa sitä, että määrittelemme suuremmalla tarkkuudella pienempiä alueita, joilla on suurempi riski saada puutiaisaivokuume, kertoo lääkintöneuvos Anni Virolainen-Julkunen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Samalla rokotettavien määrä kasvaa jonkun verran.

Maantieteelliset rajat alueille, joilla rokotuksia annetaan määritellään paikallisesti.

– Paikalliset terveyskeskukset tai terveyspiirit tietävät nämä asiat ihan kadun tarkkuudelta, Anni Virolainen-Julkunen sanoo.

Riski lisääntynyt

Vuodesta 2006 lähtien ilmaisen rokotuksen ovat voineet saada kaikki Ahvenanmaalla asuvat. Vuodesta 2017 ilmaiset rokotukset laajennettiin Paraisten ja Simon vakituisiin asukkaisiin ja yli kolmevuotiaisiin, jotka oleskelevat näillä alueilla vähintään neljä viikkoa kesäaikaan.

Ilmaisia rokotuksia voidaan tulevaisuudessa tarjota myös uusilla alueilla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos määrittelee vuosittain riskialueet, joilla ilmaisia rokotuksia tarjotaan.

Syynä rokotusten lisäämiseen on se, että riski saada punkkitauti on kasvanut.

– Taudin riski on selkeästi kasvanut, koska punkkeja on yhä enemmän ja yhä pohjoisemmassa, Anni Virolainen-Julkunen kertoo.

Hän uskoo, että taustalla on ilmastonmuutos.