1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonnonsuojelu

Pienelle pörröeläimelle uusi mahdollisuus: Australian luontoon palautettiin pussipetoja

Naama on soma, turkki hupaisa ja painoa korkeintaan kilo, mutta täpläpussinäätä on tehokas peto – ellei joudu ketun suuhun.

luonnonsuojelu
Täpläpussinäätä
Täpläpussinäätä on "Tasmanian tuholaisen" eli pussiahman pieni serkku.Sontag1 / flickr / CC-BY-2.0

Australian pääsaaren eläimistöstä 1960-luvulla kadonnut täpläpussinäätä yrittää uutta tulemista ihmisten avulla. Boodereen luonnonpuistoon New South Walesiin lennätettiin tässä kuussa Tasmaniasta 20 täpläpussinäädän poikasta esivanhemmiksi uudelle suvulle. Edellinen sammui Euroopasta tuotujen kettujen suuhun.

Brittiläiset maahanmuuttajat halusivat 1800-luvulla jatkaa kettujen metsästystä, jolla he olivat huvitelleet vanhassa kotimaassa. Australiaan tuodut ketut lisääntyivät nopeasti, livistivät laajalle ja alkoivat tehdä selvää monista pienistä nisäkkäistä, pussieläimistä ja linnuista.

Vuosi sitten ilmestyneen tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan jotkin ketut oppivat jopa kiipeämään puuhun koalanpoikasten ja muun saaliin toivossa.

Piirroskuva täpläpussinäädästä.
Ranskalaisen luonnontutkijan Georges-Louis Leclercin piirros vuodelta 1838, jolloin täpläpussinäädät eivät vielä olleet kohdanneet kettuja.Biodiversity Heritage Library / CC-BY-2.0

Ketut tekivät Australian pääsaareen viimeisistä täpläpussinäädistä selvää puoli vuosisataa sitten, kun kanta oli pienentynyt myös tuntemattoman taudin takia.

Täpläpussinäätiä elää nykyisin villeinä vain Tasmaniassa ja sen vieressä sijaitsevalla pienellä Brunyn saarella. Aikuisia yksilöitä arvioidaan olevan enää 10 000–12 000.

Australian alkuperäiseläimistöä olivat hävittäneet – ja hävittävät edelleen – myös villiintyneiden kotikissojen jälkeläiset, ihmisasutuksen laajeneminen ja ympäristömyrkyt. Australiasta katoaa enemmän nisäkäslajeja kuin mistään muualta maailmasta, kertoo luontojärjestö WWF (siirryt toiseen palveluun).

Puolivillistä villiksi

Tämän vuosikymmenen alussa aloitetut ponnistelut ovat saaneet Boodereen kettukannan siinä määrin kuriin, että paikka katsottiin sopivaksi täpläpussinäätien palauttamiselle.

Poikaset on kasvatettu Tasmaniassa niin, että ne ovat joutuneet mahdollisimman vähän tekemisiin ihmisten kanssa, ja erityistä huomiota on kiinnitetty juuri näiden yksilöiden perimän sopivuuteen Boodereen ilmastoon.

Australian yleisradion ABC:n verkkosivulla on video (siirryt toiseen palveluun) siitä, miten muuttomatka alkaa.

Poikaset saivat kaulaansa GPS-pannan, ja niiden elämää seurataan myös kameroilla, jotka aktivoituvat liikkeestä. Alku saattaa olla hankala, sillä muutosstressi pudottanee painoa, eikä ruoan löytäminen omin päin uudesta ympäristöstä ole välttämättä heti helppoa.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Pussipedolla olisi paikka ekosysteemissä

Australian pääsaaren luontoon ei ole koskaan ennen yritetty palauttaa sieltä sukupuuttoon kuollutta lihansyöjäeläintä. Pariin paikka täpläpussinäätiä on tuotu, mutta siellä ne elävät aitauksessa.

Luonnonsuojelijat odottavat innostuneina, ottaako täpläpussinäätä merkittävänä hyönteissyöjänä takaisin paikkaansa, joka sillä luontojaan oli ekosysteemissä. Täpläpussinäädän ruokalistalla on hyönteisten ja hämähäkkien lisäksi pieniä nisäkkäitä, liskoja ja lintuja.

Vaikka aikuinen täpläpussinäätäuros on suurimmillaan kissan pituinen, painoa on paljon vähemmän, enimmilläänkin vain kilon verran. Saaliiksi voi silti jäädä jopa kaniini.

Nyt 20, kahden vuoden päästä 120?

20 tulokkaan toivotaan lisääntyvän niin, että joukko kuusinkertaistuu parissa vuodessa. Jos ohjelma sujuu hyvin, Tasmaniasta tuodaan joukkoon lisää poikasia tämän vuosikymmenen lopussa.

Boodereessa on edelleen jonkin verran kettuja. Jos täpläpussinäädät sietävät sen, ja jos elinympäristö on muutoinkin niiden mieleen, tästä hankkeesta voi tulla perusta palauttamisohjelmille myös muualla Australiassa, sanoo Rob Brewster WWF:n kumppanijärjestöstä Rewilding Australiasta (siirryt toiseen palveluun).

Toivoa antavat kaksi muuta paluumuuttajajoukkoa: tällä vuosikymmenellä Boodereen luonnonpuistoon tuodut päästäiskenguru- ja pussimäyrälajit ovat alkaneet lisääntyä.

Lue seuraavaksi