Hyppää sisältöön

Tiedätkö, miten säästät helposti jopa satoja euroja – moni jättää autovakuutuksen selvät hyödyt käyttämättä

Isot yhtiöt lupaavat, että kilpailu autovakuutusasiakkaista koituu kuluttajan eduksi. Oman vakuutuksen muutos yllätti, kertoo uutistuottaja Jarno Virtanen.

Kuva: Yle

Koska olet viimeksi tarkastanut autovakuutuksesi hinnan?

Havahduin tilanteeseen pari viikkoa sitten, kun selasin netistä viitisen vuotta vanhoja farmariautoja.

Laskin vakuutusyhtiöni yksinkertaisella laskurilla, kuinka paljon erilaiset vakuutukset maksavat eri automerkeillä.

Tarkistin myös, onko nykyisen autoni vakuutusmaksu kilpailukykyinen. Olin kilpailuttanut autovakuutukseni vajaa vuosi sitten.

Mietin samalla, kuinka moni muu ei ole tehnyt helppoa tarkistusta vakuutusyhtiön laskurilla ja säästänyt selvää rahaa.

Laskurin tulos hämmästytti. Soitin saman tien vakuutusyhtiöni asiakaspalveluun ja muutin autovakuutukseni.

Kiltti kuluttaja palkitaan, törttöilijä maksaa enemmän

Media rummutti uusista liikennevakuutuksista viime vuonna monta kertaa. Silti yllättävän harva autoilija on lähtenyt kilpailuttamaan vakuutuksensa hintaa.

Kaiken takana on vuoden 2017 alussa voimaan tullut uusi liikennevakuutuslaki, joka mahdollisti monelle autoilijalle huokeammat vakuutushinnat. Laki jätti kiinteät bonustaulukot historiaan ja tilalle tuli henkilökohtaiseen vahinkohistoriaan perustuva ajoneuvon vakuutusmaksu.

Kuka sitten voittaa ja kuka häviää uusissa liikennevakuutuksissa?

Jos olet välttynyt vahingoilta liikenteessä, vakuutuslaskusi on luultavasti pienempi. Jos olet toheloinut liikenteessä, joudut maksamaan virheistäsi isomman summan.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Suomen suurimmasta liikennevakuuttajasta LähiTapiolasta kerrotaan, että heidän 1,6 miljoonasta liikennevakuutuksestaan yli 10 prosenttia on vaihtunut uuteen liikennevakuutukseen. Suurin osa vaihtajista on ollut yksityisasiakkaita. Yhtiössä ollaan tyytyväisiä määrään, mutta myönnetään, että luku voisi olla suurempi.

– Kun osa ihmisistä vaihtaa autoa, he vaihtavat myös vakuutusta. Siihen tulee luonnollinen kierto, luonnehtii LähiTapiolan yksikönjohtaja Tapani Alaviiri Ylelle puhelimitse.

Vakuutusyhtiö OP painottaa, että valtaosalla autoilijoista liikennevakuutuksen muutos on laskenut vakuutuksen hintaa. Osalla vakuutuksen hinta saattaa pysyä samana tai jopa nousta.

OP:n mukaan heidän liikennevakuutuskannastaan noin 40 prosenttia on mukana uudessa liikennevakuutuksessa. Toisin sanottuna, yli puolet on vielä ulkona.

– Asiakkaan säästöt vaihtelevat paljon vanhaan hintatasoon nähden. Yleisesti voidaan puhua keskimääräisesti 15–30 prosentin säästöistä. Osassa vakuutuksista säästöt voivat olla merkittävästi suurempiakin, arvioi OP:n tuotejohtaja Mikko Pöyhönen Ylelle puhelimitse.

Ihmettelin, miksi vakuutusyhtiöni ei tarjonnut minulle uutta, edullisempaa autovakuutusta.

Asiakas, ole aktiivinen

Viesti vakuutusyhtiöiltä on selvä: Jos haluat, että liikennevakuutuksesi muuttuu ja mahdollisesti halpenee, sinun pitää olla itse aktiivinen. Esimerkiksi laki estää sen, että vakuutusyhtiöt muuttaisivat omatoimisesti asiakkaidensa liikennevakuutuksia. Ei vaikka säästöjä olisi luvassa.

– Kannustan kaikkia vakuutuksenottajia ottamaan selvää oman vakuutusyhtiön tarjonnasta. Muutosta tapahtuu, mutta edelleen on paljon asiakkaita ja vakuutuksia, jotka ovat mukana vanhassa liikennevakuutuksessa, sanoo tuotejohtaja Mikko Pöyhönen OP:sta.

OP:sta ja LähiTapiolasta kerrotaan, että asiakkaille on pyritty tiedottamaan mahdollisimman paljon uusista liikennevakuutuksista.

Täysin samaa havaintoa ei ole tehty kuluttajien asioita valvovassa Vakuutus- ja finanssineuvonta Finessä. Se toivoo vakuutusyhtiöiltä enemmän aktiivisuutta vakuutusten markkinoinnissa.

– Kuluttajissa on herättänyt ihmetystä se, miksi vakuutusyhtiöt eivät ole ilmoittanut uudenlaisista liikennevakuutuksista, kertoo Finen vakuutusasiantuntija Hanna Salo Ylelle puhelimitse.

Hänen mukaansa vakuutusyhtiöiden nettisivuilla on hyvin tietoa uusista liikennevakuutuksista, mutta se vaatii omatoimisuutta kuluttajalta.

– Pitää muistaa oleellinen asia, että uusi vakuutus ei välttämättä ole halvempi. Se kannattaa tarkistaa ennen kuin tekee ratkaisun vakuutuksen muuttamisesta, Salo sanoo.

Säästin noin kaksisataa euroa autovakuutukseni päivittämisellä. Vakuutusmaksuni putosi siis kolmanneksen.

Hintakilpailu kiihtyy ja valuu kuluttajan laariin

Halvemmat liikennevakuutukset kuluttajille tekevät loven vakuutusyhtiöiden kassaan.

Esimerkiksi LähiTapiola laski viime vuonna 10 miljoonaa euroa liikennevakuutusten hintoja. Jostain korvaava raha on revittävä.

– Automatisoimme asioita, hallitsemme korjauskulujen nousua ja riskimaksumme kohdentuvat nykyään paremmin kuin aiemmin. Ei ole yhtä yksittäistä asiaa, jolla teemme korjausliikettä, vaan se on monen tekijän summa, LähiTapiolan yksikönjohtaja Tapani Alaviiri laskee.

Vakuutusyhtiöt vakuuttavat yksimielisesti, että kilpailu on hyvästä ja hyöty näkyy asiakkaan lompakossa.

– Kilpailu on kovempaa kuin pitkään aikaan. Se pakottaa kaikki vakuutusyhtiöt tuomaan asiakkaille perusteltuja ja laadukkaita sisältöjä. Toivon, että jatkossa kilpailemme vielä kovemmin, sanoo OP:n Pöyhönen.

– Kyllä asiakkaat hyötyvät tästä tilanteesta, ja se oli tarkoituskin. Meillä on hyvät kilpailijat Suomessa ja me kiritetään toinen toisiamme, toteaa LähiTapiolan Alaviiri.

Hänen mukaansa hintakilpailu on lähtenyt nyt liikkeelle vakuutusyhtiöiden välillä ja se tulee jatkumaan.

Lue lisää: