Puutiaisaivokuumetartuntoja oli viime vuonna ennätysmäärä

Punkkien levittämään virusperäiseen puutiaisaivotulehdukseen sairastui viime vuonna 63 ihmistä.

Kuva: Minna heikura / Yle

Vuonna 2017 Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (siirryt toiseen palveluun) tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 82 TBE-vasta-ainelöydöstä, mikä on suurin Suomessa havaittu määrä tähän mennessä.

Manner-Suomessa tapauksia kirjattiin 63 paikkakunnilla, jotka jo aiemmin on tunnettuja riskialueita, etenkin Parainen ja Kemi-Simon rannikkoalue. Neljä ihmistä oli sanaut tartunnan Baltian maissa ja neljän kohdalla tartuntapaikka jäi epäselväksi.

Puutiaisaivotulehdustapauksia oli Ahvenanmaalla 11, missä rokotukset aloitettiin jo vuonna 2006.

Viime vuonna ilmaiset rokotukset aloitettiin myös Paraisilla ja Simossa. THL:n mukaan Vuosien 2013–2017 seurantatietojen perusteella puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus kuntatasolla oli edelleen korkein Paraisten ja Simon kunnissa.

Viime vuonna Paraisilta todettiin 18 ja Simossa puutiaisaivotulehduksia todettiin 5, joista kaikki ulkopaikkakuntalaisilla.

Kuva: Veikka Mäki

Rokotuksia lisää riskialueille

Tarkemmista maantieteellisistä alueista puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus oli korkea Kotkan saaristossa. Siellä sairastui 175 ihmistä 100 000 henkilöä kohden. Korkean riskin alueita olivat myös Kemi-Simo rannikkoalue, Raahen Preiskari ja Lappeenrannan Sammonlahti. Niillä ilmaantuvuus vaihteli 76-70/100 000 välillä.

Puutiaisaivokuumetapausten ilmaantuvuus nousi suhteellisesti eniten Taipalsaaressa, Raaseporissa ja Lohjalla. Yksittäisiä tapauksia kirjattiin eri puolilla maata. Näihin voi tutusta THL:n sivulla olevista kartasta ja taulukosta. (siirryt toiseen palveluun)

Kansallinen rokotusohjelma laajenee THL:n mukaan tänä vuonna uusille alueille, joissa puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus ylittää 15 tapausta 100 000 asukasta kohden vuodessa. Näitä alueita ovat Kemin eteläiset kaupunginosat, Kotkan saaristo, Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosa sekä Raahen edustalla Preiskarin saari.

Rokotuksia jatketaan Ahvenanmaalla, Paraisilla ja Simossa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee rokotuksia kaikille, jotka oleskelevat pidempään riskialueilla tai liikkuvat luonnossa tai mökkeilevät satunnaisemmin punkkialueilla.

Borrelioositapaukset runsastuivat

Viime vuonna laboratoriot ilmoittivat 2318 borrelialöydöstä (siirryt toiseen palveluun), mikä oli huomattavasti enemmän kuin vuonna 2016 (1933). Tapauksia raportoitiin koko maasta, mutta eniten niitä ilmaantui Ahvenanmaalta.

Tartuntatautirekisterin bakteeriperäiset borrelialöydökset eivät kuvaa THL:n mukaan koko borrelioosin epidemiologiaa, sillä ne edustavat pääosin taudin myöhäismuotoja.

Alkuvaiheessa tauti todetaan useimmiten avohoidossa kliinisten oireiden perusteella. Nämä käyntisyyt raportoidaan perusterveydenhuollon ilmoitusjärjestelmään.

lue myös: