Apulaisprofessori sähköpyörien hankintatuesta: Markkinat kasvavat

sähköpyörät
Sähköpyörän ohjaustangossa on nopeusmittari
Yle

Uudistuvan liikenteen apulaisprofessori Heikki Liimatainen Tampereen teknillisestä yliopistosta pitää järkevänä, että sähköpyörille ehdotetaan hankintatukea.

Liimataisen mukaan yleensä hankintatuet eivät kuitenkaan tuo mukanaan suuria muutoksia, vaan ne lähinnä nopeuttavat muutosta, joka on jo alkanut.

– Oli odotettu, että tällaista [hankintatuki] olisi voinut olla tulossa. Tällä halutaan varmaan siirtää nimenomaan autoilijoita pyörän käyttöön lyhyillä matkoilla, Liimatainen sanoo.

Liikenne- ja viestintäministeriö ehdotti tänään 400 euron suuruista tukea, jonka yksityishenkilö voisi saada hankkiessaan uuden sähköavusteisen polkupyörän.

Liimatainen ei usko, että valtion tuki vain valuisi pyöräkauppiaiden taskuun eikä sähköpyörien määrä oleellisesti kasvaisi.

– Kauppiaat haluavat varmasti lisätä sähköpyörien myyntiä ja niiden kokonaismäärää. Markkinat kasvavat.

Liimatainen arvioi, että 400 euron tasasummalla on tuntuva vaikutus etenkin halvimpien sähköpyörien menekkiin.

– Tässä on ajateltu, että kunhan sähköpyöriä vain saadaan käyttöön. Sähköpyörän tasolla ja hinnalla ei ole ollut sen kummemmin merkitystä.

Hallitus on halunnut vauhdittaa vähäpäästöiseen liikenteeseen siirtymistä erilaisilla tukitoimilla jo aiemmin. Vuoden alussa tulivat voimaan lait romutuspalkkiosta, sähkökäyttöisten henkilöautojen hankintatuesta sekä henkilöautojen kaasu- tai etanolikäyttöisiksi muuntamisen tuesta.

Liimatainen miettii, että olisiko vielä parempi, että tuettaisiin myös joukkoliikenteeseen siirtymistä.

– Jos romuttaisit vanhan autosi, saisit sen jälkeen vuodeksi itsellesi ilmaisen joukkoliikenteen. Se voisi muuttaa kulkutapoja vähän paremmin, hän ideoi.

Lue myös:

Sähköpyörien hankintatukiin varattu 16 miljoonaa euroa – "Sähköpyörien määrä tulee kasvamaan"

Liikenneministeriö ehdottaa: Sähköpyörien hankintaan 400 euron tuki