1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. diplomatia

Palestiinalaispresidentti Abbas nimitti USA:n suurlähettilästä "koiran pojaksi" – Valkoinen talo moitti Abbasia

Palestiinalaisten ja Yhdysvaltojen välit kiristyivät viime vuonna, kun presidentti Donald Trump ehdotti suurlähetystön siirtoa Jerusalemiin.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas Brysselissä 22. tammikuuta. Kuva: Olivier Hoslet / EPA

Valkoinen Talo moitti maanantaina palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbasia, joka kutsui Israelin Yhdysvaltain suurlähettiläs David Friedmania uudisasukkaaksi ja koiran pojaksi, koska hän tukee Israelia miehitetyllä Länsirannalla.

– Yhdysvaltain suurlähettiläs Tel Avivissa on uudisasukas ja koiran poika, Abbas sanoi eilen pitämässään puheessa.

Joidenkin islamintulkintojen mukaan koira on likainen eläin. Koiraksi nimittäminen on suuri loukkaus muslimien sanomana.

Valkoinen talo moitti maanantaina Abbasia hänen sanomisistaan ja muistutti, että presidentin tulee valita vihaisen retoriikan ja rakentavien ja käytännöllisten ehdotusten välillä.

Abbas syyttää myös Hamasia pääministerin saattueen pommituksista. Pommituksissa haavoittui kuusi pääministeri Rami Hamdallahin henkivartijaa. Hamas ei ole AFP:n mukaan vastannut väitteisiin.

Friedman, joka tukee Israelin siirtolaisliikkeitä, kannatti Trumpin päätöstä tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi ja siirtää Yhdysvaltain suurlähetystö Tel Avivista Israeliin.

Trumpin päätös ilahdutti Israelin hallintoa, mutta raivostutti palestiinalaisia. Abbas totesi Trumpin päätöksen jälkeen, että Yhdysvallat ei ole käytännössä enää rauhanvälittäjän roolissa Israelin ja palestiinalaisten välillä.

Lue lisää:

Gazan rajalla vakavampi välikohtaus pitkään aikaan, neljä israelilaissotilasta loukkaantui räjähdyksessä

Palestiinalaisten presidentti Abbas EU-maille: "Tunnustakaa Palestiina äkkiä"

Abbas pyytää EU:ta tunnustamaan Palestiinan valtion, kertoo palestiinalaisten ulkoministeri

Abbas moittii Trumpin Lähi-idän politiikkaa