Kiinan Xi päätti kansankongressin kokouksen: Kansallista uhoa ja varoitus Taiwanille

Kiinan presidentti Xi Jinping sanoo, että kaikki yritykset "maan hajottamiseksi" ovat tuomittuja epäonnistumaan.

Xi Jinping
Kiinan presidentti Xi Jinping kävelee kansankongressin edustajien ohi.
Kiinan kansankongressin edustajat osoittivat suosiotaan presidentti Xi Jinpingille Pekingissä viime vuonna.Wu Hong / EPA

Kiinan johtoon periaatteessa loppuiäkseen valittu presidentti Xi Jinping lupaa kiinalaisille suuruutta tulevaisuudessa. Kiinan kansankongressin vuosikokouksen päättäneessä kokouksessaan Xi julisti Kiinan olevan lähempänä tavoitteitaan kuin koskaan.

– Historia osoittaa, että kaikki yritykset ja temput maan hajottamiseksi epäonnistuvat. Ne saavat kaikki osakseen kansan tuomion ja historian rangaistuksen. Palaakaan suuresta maastamme ei missään nimessä irroteta, Xi sanoi suosiotaan osoittavalle 3 000 ihmisen yleisölle.

Xin katsotaan viitanneen Taiwaniin, jota Kiina pitää kapinoivana maakuntanaan. Xi sanoi Kiinan kuitenkin pyrkivän "rauhanomaiseen yhdistymiseen".

Kiinassa epäillään, että Taiwanissa vuonna 2016 presidentiksi valittu Tsai Ing-wen pyrkii tekemään Taiwanista muodollisestikin itsenäisen.

Viime viikolla Kiinaa ärsytti Yhdysvalloissa annettu uusi asetus, joka kannustaa virkamiestapaamisiin Yhdysvaltojen ja Taiwanin välillä.

Presidentti istuu niin kauan kuin puolue tukee

Xi sanoi päätöspuheessaan myös, että Kiina on kriittisessä vaiheessa ja että vain sosialismi voi pelastaa maan. Xi sai vastikään vasta kolmantena Kiinan johtajana ajatuksensa kirjatuksi Kiinan kommunistisen puolueen peruskirjaan.

Kansankongressi hyväksyi viime viikolla presidentin toimikausien rajoituksen poistamisen Kiinan perustuslaista. Tähän mennessä viisivuotiskaudet oli rajattu kahteen.

Xi Jinping johtaa myös Kiinan kommunistista puoluetta ja armeijaa. Näissä tehtävissä toimimisen kestoa ei ole rajattu aiemminkaan.

Kokouksessa tehtiin myös joukko uusia nimityksiä. Muun muassa Xin liittolainen Wang Qishan nimitettiin varapresidentiksi, jonka toimikausilta poistettiin myös aikarajat kokouksessa.

Lisää aiheesta:

Lue Aasian-kirjeenvaihtajamme analyysi: Xi sai Kiinasta elinikäisen otteen – Kiina kääntyy kohti menneisyyttään, mutta Xin suuret unelmat eivät tee hänestä vielä uutta Maoa

Lähteet: Reuters, AP, AFP