Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean lykätyt sotaharjoitukset käyntiin huhtikuussa

Sotaharjoituksia lykättiin Pyeongchangin talvikisojen yli.

Pohjois-Korea
Etelä Korea sotaharjoitus.
Eteläkorealaisia sotilaita kevään 2017 sotaharjoituksessa.Jeon Heon Kyun / AOP

Yhdysvallat ja Etelä-Korea aloittavat vuosittaiset sotaharjoituksensa huhtikuun 1. päivänä. Harjoituksia lykättiin tänä vuonna Pyeongchangin olympialaiset ja paralympialaisten yli.

Lykkäyksen jälkeen Pohjois-Korea suostui etelänaapurin kanssa ensimmäiseen viralliseen tapaamiseen yli kahteen vuoteen.

Etelä-Korean puolustusministeriöstä kerrotaan uutistoimistoille, että harjoitukset jäävät tänä vuonna kuukauden mittaisiksi eli puolta lyhyemmäksi kuin esimerkiksi viime vuonna.

Foal Eagle -niminen kenttäharjoitus kestää kuukauden, ja huhtikuun puolivälissä alkava Key Resolve -simulaatio kaksi viikkoa. Harjoituksiin osallistuu 300 000 eteläkorealaista ja vajaat 24 000 yhdysvaltalaista sotilasta.

Pohjois-Korea on yleensä reagoinut voimakkaasti harjoituksiin ja pitänyt niitä sotavalmisteluina. Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan harjoituksissa keskitytään puolustamiseen, eikä Pohjois-Korealla pitäisi olla syytä nähdä niitä provokaationa.

Huipputapaamisia suunnitellaan

Koreoiden ja Yhdysvaltojen välillä on alkuvuonna käyty kiihtyvään tahtiin keskusteluja. Viikonloppuna uutisoitiin maiden edustajien tapaamisesta Helsingissä, ja viime viikolla Pohjois-Korean ulkoministeri kävi Tukholmassa.

Ainakin toinen sotaharjoituksista saattaa osua päällekkäin Koreoiden välille kaavaillun huippukokouksen kanssa. Vireillä on myös Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaaminen. Sen ajankohdasta ja paikasta ei ole vielä tietoa.

Lue lisää:

Korea-tapaamisen pääjärjestäjä Ylelle: Helsinki aloittaa kolmenvälisten kokousten sarjan – "Emme tiedä itsekään paikkaa"

"Pohjoiskorealaiset vääntävät neuvotteluissa viimeiseen asti" – Tällaiset henkilöt keskustelevat Helsingissä

Kirjeenvaihtajamme analyysi Pohjois-Korean ulkoministerin vierailusta: Tukholmassa yritettiin rakentaa luottamusta

Aiheesta muualla:

US and South Korea set date for postponed Foal Eagle military drills (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AP, AFP