Punkkirokotukset alkavat huhtikuun alussa Lappeenrannan Sammonlahdessa

Etelä-Karjalan Sammonlahti on määritelty puutiaisaivokuumeen riskialueeksi, joten ilmaiset rokotukset aloitetaan jo huhtikuussa.

Sammonlahti, Lappeenranta
Punkkeja pöydällä
Lappeenrannan Sammonlahdessa esiintyy pienellä rajatulla alueella poikkeavan runsaasti puutiaisaivokuumetta.Yle Uutisgrafiikka

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote aloittaa ilmaiset puutiaisaivotulehdusrokotukset Lappeenrannan Sammonlahdessa huhtikuun alussa.

Ensimmäiset rokoteannokset voi hakea Sammonlahden terveysasemalta:

  • ti 3.4. klo 10–18
  • ke 4.4. klo 10–18
  • to 5.4. klo 10–18
  • ti 10.4. klo 10–18
  • ke 11.4. klo 10–18
  • to 12.4. klo 10–18

Näiden rokotuspäivien jälkeen niin sanotun punkkirokotteen saa ajanvarauksella. Toinen rokoteannos annetaan toukokuussa ja kolmas syksyllä. Näistä päivistä tiedotetaan erikseen.

Tietyillä kaduilla asuvat rokotetaan

Eksote rokottaa Sammonlahdessa määrätyillä kaduilla vakituisesti asuvat kolmeosaisella rokotteella, joka suojaa puutiaisaivotulehdusta vastaan.

Rokotettava alue kattaa seuraavat kadut Sammonlahdessa: Orkoniitynkatu, Liesharjunkatu, Rantaniitynkatu, Lähteennotkonkatu, Kettukivenkatu, Rantahaankatu, Sammonniitynkatu, Metsämäenkatu, Karhumäenkatu, Myllypellonkatu, Kotisuonkatu, Rapamäenkatu, Multamäenkatu, Torpanpellonkatu, Peltomaankatu, Pellonmäenraitti, Ruskonlahdenkatu, Notkopellonraitti, Pirkonlähteenkatu, Hietakallionkatu, Kiviniemenraitti, Suurlähteenraitti, Kalliopellonkatu, Hopeamäenraitti, Saunakivenkatu ja Miilukatu.

Rokotuksia tarjotaan kohdistetusti alueille, joilla on suurempi riski saada punkkisairaus. Niitä ei siis välttämättä tarjota koko kunnan alueelle.

Rokotusalue herättää kränää

Osa lappeenrantalaisista on jo harmitellut, että rokotusalue on tarkasti rajattu. Eksoten palvelupäällikkö Satu Simolin kertoo saaneensa jo kyselyjä, miksi aluetta on ylipäänsä rajattu.

– On tullut jo viestiä, että kun käyn lenkkeilemässä sillä alueella, niin miksi en saa rokotetta. Tämä on THL:n laittama ohjeistus, että tällä alueella, näillä kaduilla rokotetaan, Simolin kertoo.

Alutta ei olla laajentamassa tai muuttamassa tässä vaiheessa.

– Tarve katsotaan aina vuosittain. Silloin selviää aina, millä alueilla rokotteita tarvitaan, Simolin selventää.