Roska-astiat muuttuivat älykkäiksi: Auringon voima litistää jätteet murto-osaan alkuperäisestä tilavuudestaan

Jätemäärät kasvavat varsinkin kehittyvissä maissa. Suomalaisyritykset kehittävät teknologiaa, jolla kilpaillaan kansainvälisillä markkinoilla.

jätehuolto
Toimitusjohtaja Eero Ojanen esittelee älykästä roska-astiaa
Eero Ojasen esittelemä roska-astia toimii aurinkovoimalla.Marko Melto / Yle

Jätealaa on pitkään pidetty matalan kiinnostuksen liiketoimintana yritysmaailmassa. Jätteiden määrä kuitenkin kasvaa ja niitä käsitteleville järjestelmille asetetaan uusia vaatimuksia. Suomalaisyritykset ovat mukana kehityksessä.

Ylöjärveläisellä Lehtovuori Oy:llä on pitkät perinteet roska- ja kierrätysastioiden valmistajana. Ohutlevyteollisuuden ammattilainen on viime vuodet panostanut kansainvälistymiseen, mikä tuotti yritykselle taannoin sen historian suurimman kaupan.

Tukholman kupeessa sijaitseva Solnan kaupunki tilasi miljoonalla eurolla älykkäitä roska-astioita, joita valmistetaan perheyhtiön 40 ammattilaisen voimin. Astian sisällä on älykäs puristusmekanismi, joka mittaa täyttöastetta ja lähettää siitä tiedon pilvipalveluun.

Jätteen kasaan painava puristusmoottori saa energiansa roska-astian päällä olevasta aurinkokennosta. Astian sisällä on standardikokoinen 240 litran säiliö, joka sopii kaikkiin jäteautoihin.

– Tyhjennysten tarve on vähentynyt 1/12-osaan entisestä, mikä vähentää liikenteestä syntyviä hiilidioksidipäästöjä, toimitusjohtaja Eero Ojanen kertoo.

Alueellinen yhteistyö auttaa innovoimaan

Myös nokialainen Molok on kunnostautunut ympäristöä huomioivilla roska-astioilla. Yrityksen kehittämät jäteastiat sijoitetaan 60-prosenttisesti maan alle.

Pystysuuntainen keräysastia hyödyntää painovoimaa, ja uusi jäte puristaa alla olevaa jätettä tiiviimpään muotoon. Keräysastiaan mahtuu tällöin 20 prosenttia enemmän jätettä, mikä vähentää tyhjennysautoliikennettä ja tästä syntyviä päästöjä.

Jätehuollossa näyttää olevan paljon mahdollisuuksia, kuten esimerkit Pirkanmaalta osoittavat. Innovaatioiden taustalla on alueellista yhteistyötä, jota yritykset käyttävät hyväkseen.

– Täällä on paljon teollisia yrityksiä sekä osaamista ohjelmistoista ja elektroniikasta, eli täällä on helppoa ja nopeaa kehittää uusia asioita, Eero Ojanen sanoo.