1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Täällä keskustellaan Korean niemimaan kohtalosta – näyttämönä Königstedtin kartano Vantaalla

Yle seuraa yhdysvaltalaisten sekä pohjois- ja eteläkorealaisten tapaamista Vantaalla.

Königstedtin kartano maaliskuussa 2018. Kuva: Wonsuk Choi

Yhdysvaltalaisten sekä pohjois- ja eteläkorealaisten tapaaminen alkoi tiistaiaamuna Königstedtin kartanossa Vantaalla.

Ylen kuvausryhmä oli paikalla, kun kartanoon ajoi kaksi tilataksia aamuyhdeksän jälkeen. Paikalla on paljon kansainvälistä mediaa. Ylen tietojen mukaan paikalle oli ensin saapunut pohjoiskorealainen ryhmä, ja sen jälkeen eteläkorealaiset ja yhdysvaltalaiset.

Yle kertoi maanantaina, että Suomessa järjestettävä tapaaminen aloittaa kolmen kohtaamisen sarjan.

Median edustajia lähellä Königstedtin kartanon porttia. Kuva: Risto Mattila / Yle

Tapaamisia suunniteltu syksystä lähtien

Kokouksen eteläkorealainen järjestäjä, Handongin yliopiston professori Kim Jun-hyung kertoi maanantaina Ylelle, että Kim Jun-hyung Suomen kokouksen ideana on järjestää kolmen maan välisiä, akateemis-poliittisia epävirallisia keskusteluja. Etelä- ja Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain välistä kokousta on suunniteltu viime syksystä lähtien.

Kimin mukaan Yhdysvaltain delegaation edustaja oli ottanut häneen yhteyttä viime syksynä ja ehdottanut kolmenvälistä tapaamista. Paikaksi valikoitui Helsinki sen jälkeen, kun Pohjois-Korean ulkoministerin kokouspaikaksi valittiin Tukholma. Vielä maanantaina Kim sanoi, etteivät osallistujat itsekään tienneet tarkkaa paikkaa.

Osallistujia on 18, joista kuusi on Pohjois-Koreasta, kuusi Etelä-Koreasta ja kuusi Yhdysvalloista. Pohjois-Koreasta tapaamiseen osallistuu ulkoministeriön Yhdysvaltain-suhteiden varapääjohtaja Choe Kang-il. Muiden pohjoiskorealaisten nimistä ei ole tietoa.

Yle seuraa tapaamisen etenemistä.