Hyppää sisältöön

Ranskan ex-presidentti Sarkozy poliisin huostassa vaalirahasotkujen takia

Poliisi epäilee Libyan rahoittaneen Nicolas Sarkozyn voittoisaa presidentinvaalikampanjaa vuonna 2007 miljoonilla euroilla.

Sarkozyn on väitetty saaneen Libyasta jopa 50 miljoonaa euroa. Kuva: AOP

Ranskassa poliisi on ottanut kiinni entisen presidentin Nicolas Sarkozyn kuulusteluja varten. Kuulustelut koskevat Sarkozyn vuoden 2007 presidentinvaalikampanjaan liittyviä epäselvyyksiä.

Poliisi epäilee Sarkozyn saaneen voitokkaaseen kampanjaansa rahoitusta Libyan entiseltä johtajalta Muammar Gaddafilta.

Poliisi on tutkinut Sarkozyn vaalirahoitusta vuodesta 2013. Sarkozyn on väitetty saaneen Gaddafilta yhteensä 50 miljoonaa euroa.

Ranskalais-libanonilainen liikemies on kertonut kuljettaneensa Libyasta Sarkozylle viisi miljoonaa euroa käteistä matkalaukuissa.

Poliisi pitää Sarkozya Nanterren poliisiasemalla Pariisin länsipuolella. Tähän asti entinen presidentti on kieltäytynyt saapumasta kuulusteluihin.

Kuultavana on myös Sarkozyn läheinen liittolainen ja entinen ministeri Brice Hortefeux.

Sarkozy toimi Ranskan presidenttinä vuosina 2007–2012. Hän on kiistänyt ottaneensa vastaan laitonta vaalirahaa. Syytöksiä libyalaisrahan vastaanottamisesta hän on luonnehtinut groteskeiksi.

Sarkozy pyrki presidenttiehdokkaaksi myös vuoden 2017 presidentinvaaleissa, mutta ei saanut puolueensa jäseniltä riittävästi tukea.

Aiheesta muualla:

Nicolas Sarkozy in police custody over campaign funding (siirryt toiseen palveluun)