Hyppää sisältöön

Muovi toi avaruusajan 70-luvun koteihin – luonnonläheinen nykysisustaja suosii kierrätysmateriaaleja

Viihdekulttuurin ja avaruuslentojen vanavedessä suomalaiskoteihin rynninyt muovi ei enää ole sisustajien suosiossa. Modernit kierrätysmateriaalit korvaavat muovia kalusteissa ja sisustusesineissä.

Avaruusaika tuli suomalaiskoteihin 1960-70-lukujen vaihteessa. Kuva: Kalle Kultala

Nykypäivänä parjattu muovi oli olennainen osa monen suomalaiskodin sisustusta 1970-luvulla. Ei vain pienissä käyttöesineissä, vaan näyttävissä design-tuotteissa, jotka vangitsivat katseet modernilla muotokielellään.

– 1960-luvun lopussa koettiin muovin valtava esiintulo ja kulttuurinen virtaus, toteaa Turun museopalvelujohtaja Olli Immonen.

Everybody's plastic, but I love plastic. I want to be plastic.

Andy Warhol

Tutkija, taidehistorioitsija Harri Kalha on kutsunut aikaa avaruusestetiikan aikakaudeksi. Ihmiskunta oli heinäkuussa 1969 ottanut ensi askeleensa Kuun pinnalla, ja viihdeteollisuus vei vieläkin kaukaisempiin sfääreihin.

– Muovi tuli avaruuslentojen ja elokuvateollisuuden myötä koteihin. Noihin aikoihin tulivat 2001: Avaruusseikkailu ja Barbarella – planeettojen valtiatar, molemmat täynnä muovin estetiikkaa, muistuttaa Immonen.

Futura vapautti television laatikosta

Olli Immonen silmäilee museokeskuksen varastolla turkulaisen Asan televisiotehtaan virtaviivaista Futuraa.

Kuvaputken muotoja linjakkaasti myötäilevä muovikuorinen televisio oli aivan jotain muuta kuin suomalaiskotien paraatipaikoilla majailleet suorakulmaiset puulaatikot. Tosin kuoren kätköissä Futuraakin lujitti kotimainen koivu.

Asa Futura -televisio Turun museokeskuksen varastossa. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Transistoritekniikan kehittyminen vähensi lämmöntuottoa, ja televisio sai uusia muotoja. Futura oli rohkea askel 1927 perustetulta radio- ja televisiovalmistajalta.

– Futura oli markkinoille tullessaan vuonna 1969 hyvin edistyksellinen televisio. Tarinan mukaan diplomi-insinööri Samuli Saura teki muotin kesämökillään Paraisilla. Futura meni hyvin kaupaksi, vaikka olikin hinnakas. Valualumiininen trumpettijalka nosti television hintaa, kertoo Immonen.

Space Age -aikakauden olohuonetta saattoi Futuran ohella valaista Yki Nummen Lokki-akryylivalaisin, pöytää koristaa Jaakko Niemen Saturnus-maljakko, ja hieman myöhemmin nurkassa hiljaa sihistä lentävän lautasen mallinen Ufox-ilmankostutin.

Olen 70-luvun lapsi, joten muistan Pallotuolin ja Lokin hyvinkin.

Tomi Kouvola

Synteettiset materiaalit olivat muutenkin huudossa, ja muovi vapautti suunnittelijoiden käsiä.

– Voittokulun mahdollisti ensisijaisesti se, että muovin voi taivuttaa mihin muotoon tahansa. Se oli tavattoman monikäyttöinen materiaali. Ensi alkuun eksoottinen ja lopulta arkipäiväinen, sanoo tutkija Kari Hintsala Turun museokeskuksesta.

Palloja ja lentäviä lautasia

Avaruusajan edelläkävijä oli luonnollisesti Eero Aarnion Pallotuoli, joka esiteltiin jo vuonna 1966 Kölnin huonekalumessuilla. Designklassikko on pitänyt pintansa.

Eero Aarnion Pallotuoleja näkee nykyäänkin monissa toimitiloissa. Kuva: Antti Kolppo / Yle

– Aivan keskeinen oli tietenkin Pallotuoli, joka saavutti kansainvälisesti valtavaa kiinnostusta. Pallotuolia valmistetaan edelleen, ja vaikka Aarnio on yli 80-vuotias, on hän edelleen aktiivinen suunnittelija.

Olli Immonen muistelee, että aikanaan Pallotuolissa kuvattiin kernaasti vähäpukeisia naisia, ja sen saattoi kuvitella luontevaksi osaksi James Bond -seikkailujen interiöörejä.

Nykyisin Pallotuoliin voi istahtaa kuvattavaksi vaikka suuryrityksen pääjohtaja.

Matti Suurosen Futuro-talo näyttelykeskus Weegeen pihalla. Kuva: Yle

Yhdenlainen avaruusajan huipentuma oli ufoon ahdettu kokonainen koti.

– Lahnajärvelle laskeutui Futuro, arkkitehti Matti Suurosen 1968 suunnittelema lentävän lautasen muotoinen rakennus. Niitähän vietiin ulkomailla helikoptereilla vuoristoon ja kuljetettiin korpeen hiihtomajoiksi, muistelee Immonen.

Matti Suurosen Futuroa esiteltiin mm. Ranskassa, Pariisin Clignacourtin markkina-alueella. Kuva: RealyEasyStar/ Rodolfo Felici / Alamy / All Over Press

Ehkä tunnetuin Futuron omistaja oli viihdetaiteilija Matti Kuusla. Avaruuskodin voi tänäkin päivänä nähdä näyttelykeskus Weegeen pihalla Espoon Tapiolassa.

Muovi kestää, jos design kestää

Avaruusajan klassikot ovat luonnollisesti tuttuja myös sisustussuunnittelija Tomi Kouvolalle.

– Olen 70-luvun lapsi, joten muistan Pallotuolin ja Lokin hyvinkin. Toki niitä näkee aika paljon tälläkin hetkellä, retro on edelleen muotia. Niin on myös kierrätys.

Sisustussuunnittelija Tomi Kouvola. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Tomi Kouvola muistuttaa, että kaikki muovinen ei ole kertakäyttörihkamaa. Hyvä ja laadukas design kestää aikaa.

Kyllä se on megatrendi. Muovia halutaan välttää ja sen käyttöä halutaan vähentää.

Tomi Kouvola

– Täytyy muistaa, että jos pahoiksi materiaaleiksi kutsutut muovit ja alumiinit on tehty hyvin, niin silloin kalusteistakin pidetään hyvää huolta ja niiden elinkaari on todella pitkä.

Tällaisissa tapauksissa muovi onkin Kouvolan mielestä hyväksyttävä materiaali. Ajattomat design-tuotteet ovat arvokkaita sijoituksia.

– Ne ovat hinnoissaan, mutta jos vaikka Lokki-valaisimen hankkii, niin sitä on varmasti harkittu aika pitkään. Sitä ei hankita kotiin hetken huumassa ja se on siellä ehkä vuosikymmeniä.

Puukuidut ja PET-kierrätys korvaavat muovia

Nykysisustaja ei Tomi Kouvolan mukaan kaipaa muovia kotiinsa – ellei kyseessä sitten ole arvostettu klassikko.

– Kyllä se on megatrendi. Muovista puhutaan joka viikko, nyt on puhuttu mikromuoveista todella paljon. Muovia halutaan välttää, sen käyttöä halutaan vähentää. Uusiutuvat materiaalit ovat tällä hetkellä niitä kiinnostavimpia. Tiedostavat asiakkaat haluavat sellaisia materiaaleja, jotka voidaan myös mukavasti hävittää.

Esineiden ja rakennusten arvostukset vaihtelevat eri aikoina.

Olli Immonen

Valmistajat kehittävät uusia menetelmiä, joilla haittoja voidaan vähentää luopumatta muovin muovailtavuudesta. Esimerkiksi kuppi-istuimet voidaan yhä valmistaa muovista, mutta joukkoon onkin sekoitettu 25 prosenttia puukuitua.

– Aika moneen tuotteeseen on lisätty puukuitua, eli muovin osuus vähenee. Silloin materiaalikin tuntuu erilaiselta, se on paljon lämpöisempi ja miellyttävämpi eikä siinä hikoile niin paljon. Kierrätysmateriaaleissa on mielestäni vain hyviä asioita, sanoo Tomi Kouvola.

PET-muovisista juomapulloista kierrätetyissä koreissa on huopamainen pinta. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Toisena esimerkkinä Kouvola esittelee PET-muovisista juomapulloista kierrättämällä tehtyjä koreja.

– Se näyttää aivan huovalta, ja moni yllättyykin, kun kerron sen olevan muovipulloista tehty huopakori. Samaa materiaalia käytetään tuoleissa, pienissä esineissä ja akustiikkalevyissä. Se on hyvin mielenkiintoinen, innovatiivinen materiaali, ja muovia saadaan uusiokäyttöön.

Maailma on ehkä tällä hetkellä niin turvaton ja levoton, että kotiin halutaan tuttuja, turvallisia asioita.

Tomi Kouvola

Muotoilijat miettivät Tomi Kouvolan mukaan jatkuvasti kuinka näitä uusia kierrätysmateriaaleja voitaisiin hyödyntää sisustuksessa.

– Näin juuri muutama viikko sitten ihan sairaan hienoja autonrenkaista tehtyjä kukkaruukkuja. Jostain syystä ne olivat kyllä niin hintavia, etten ottanut niitä liikkeeseeni myyntiin, naurahtaa Kouvola.

Koti ei enää sijaitse galakseissa

Avaruusaika saattoi olla myös irtiottoa vanhasta. Sotien jälkeistä Suomea myllersi suuri muutos ja maalta muutettiin kaupunkien kupeisiin nouseviin lähiöihin. Ehkä tähtitarhoihin vievät sisustusesineet valoivat toivoa paremmasta huomisesta.

– Esineiden ja rakennusten arvostukset vaihtelevat eri aikoina. Juuri tuolloin 1960-luvulla perinteinen puurakentaminen ei välttämättä ollut niin arvostettua, kun maaseudulta tultiin kaupunkiyhteisöihin. Nyt asenteet ovat taas muuttuneet, sanoo Turun museopalvelujohtaja Olli Immonen.

Turun museopalvelujohtaja Olli Immonen. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Nykyään harva haikailee asuvansa avaruusasemalla. Sisustussuunnittelija Tomi Kouvolan mukaan koti löytyy nyt läheisemmistä sfääreistä ja luonnollisemmista materiaaleista.

– Nyt on selkeästi tutun turvallisen kodin ja pesän rakentamisen aikakausi. Maailma on ehkä tällä hetkellä niin turvaton ja levoton, että kotiin halutaan tuttuja, turvallisia asioita. Kodin pitää olla sellainen paikka, missä voi hyvin ja siellä voi rauhoittua.

Lue lisää:

.
.