Pyöräilijä uhkasi koulua pommilla Pirkkalassa – Poliisi kertoo epäillyn tuntomerkit

Yli tuhat oppilasta on lähetetty kotiin. Yhteensä kolme koulua evakuoitiin Pirkkalan keskustassa uhkauksen vuoksi. Tilat on tutkittu, eikä mitään vaaraa löytynyt.

Koulu-uhkaukset
Pirkkalan opetuspäällikkö ja koulujen rehtorit saavat poliisilta tietoja pommiuhkauksesta.
Pirkkalan opetuspäällikkö ja koulujen rehtorit saavat poliisilta tietoja pommiuhkauksen tutkinnasta.Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Poliisi tutkii Pirkkalassa koulu-uhkausta. Samassa koulukeskuksessa toimivat kolme koulua evakuoitiin uhkauksen vuoksi.

Uhkauksen vuoksi Pirkkalan lukio, Suupanniityn koulu ja Naistenmatkan koulu on suljettu tiistaina ajan. Kouluissa on yhteensä vajaat 1500 oppilasta.

Poliisin mukaan uhkauksen esitti tiistaina aamulla koulukeskuksen ohi ajanut pyöräilijä.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Anssi Köykkä kertoo, että epäilty uhkaaja oli noin 180 senttiä pitkä hoikka mies, joka oli pukeutunut tummiin vaatteisiin. Epäillyn kasvoja ei näkynyt hupun takia. Epäilty liikkui naisten pyörällä.

– Kohta koulukeskuksessa räjähtää pommi, pyöräilijä oli sanonut henkilökunnalle, joka oli ilmoittanut tästä eteenpäin.

Poliisi etsii miestä, eikä ole vielä tavoittanut tätä. Tapausta tutkitaan laittomana uhkauksena tai perättömänä rikosilmoituksena, kertoo Pirkkalan kunta.

Pirkkalan koulukeskuksen vahtimestari Mertsi Grönfors antaa avaimet poliisille
Pirkkalan koulukeskuksen vahtimestari Mertsi Grönfors antoi avaimet poliisille, jotta nämä pääsivät tarkastamaan koulutilojen turvallisuuden.Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Koulut on tarkistettu ja ne on todettu turvallisiksi.

– Mitään todellista uhkaa ei ole ollut. Poliisi on tarkastanut tiloja. Koulujen tilat ovat ehjiä. Koska koulun ovet ovat olleet lukittuina, niin sisälle ei ole päästy. Lisäksi kameravalvontaa on tarkastettu. Niistä on todettu, että koulun tiloihin ei ole tuotu mitään asiaankuulumatonta, Köykkä sanoo.

Osa lapsista säikähti evakuointia

Pirkkalan opetuspäällikkö Mika Luukkanen ehti sovittuun evakuointipaikkaan eli vapaa-aikakeskukseen varsin nopeasti sen jälkeen, kun pommiuhkaus oli tehty.

– Kyllä tilanne minun suuntaani näyttäytyi hyvin rauhallisena, kun saavuin tänne paikalle. Evakuointi oli Naistenmatkan koululta jo käynnissä. Ihan muutamia itkuisia lapsia näin, mutta tilanne kokonaisuutena oli hyvin rauhallinen, Luukkanen kertoo.

Pirkkalan opetuspäällikkö Mika Luukkanen median haastattelussa
Pirkkalan opetuspäällikkö Mika Luukkanen kertoo haastattelussa, että koululaisille on tarjolla kriisiapua. Kouluilla järjestetään tiedotustilaisuudet keskiviikkona.Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Koulutyö jatkuu Pirkkalassa normaalisti keskiviikkona. Oppilaille on tarjolla kriisiapua tänään tiistaina ja myöhemminkin.

– Huomenna järjestetään kaikissa kouluissa vielä tiedotustilaisuus, jossa kerrotaan tarkemmin, miten kriisiapua annetaan, Luukkanen kertoo.

Myös ylioppilaskirjoitukset jatkuvat normaalisti keskiviikkona.

Myös Tampereella tutkittiin koulu-uhkausta

Poliisi kertoi tiistai-iltapäivänä, että myös tamperelaiseen Kaarilan kouluun kohdistui aiemmin päivällä uhkasoitto. Koulussa opiskelee 5.–9.-luokan oppilaita.

Puhelu tuli ruokavälitunnilla. Kun poliisi ja koulun henkilökunta selvittivät asiaa, kävi ilmi, että kyseessä oli koulun oppilaan tekemä pilasoitto. Tiloja ei evakuoitu eikä soitto vaikuttanut koulupäivän kulkuun. Poliisi jatkaa asian selvittämistä yhdessä sosiaaliviranomaisten ja koulun kanssa.