Kaikki Kotkan saariston asukkaat saavat maksuttoman rokotteen puutiaisaivokuumetta vastaan

Valtio alkaa tarjota ilmaisia puutiaisaivokuumerokotuksia uusilla alueilla, joilla on muita suurempi riski sairastua punkin puremasta.

puutiaisaivotulehdus
Olkavarteen pistetään punkkirokote.
Minna Heikura / Yle

Kotkan saariston asukkaat saavat tänä keväänä ilmaisen puutiaisaivotulehdusrokotteen.

Rokotteen saavat vakituisesti saaristossa asuvat sekä kesäasukkaat, jotka oleilevat ja liikkuvat saaristossa kesäaikaan vähintään neljä viikkoa. Kansallisen ohjelman ilmaisiin rokotteisiin ovat oikeutettuja kolme vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat ihmiset.

Aiemmin rokottamaton saa maksutta kolme rokoteannosta. Mikäli TBE-rokotteen perussarja on kesken, täydennysrokotteet saa maksutta. Aiemmin rokotettujen tehosterokotteet eivät sen sijaan sisälly rokotusohjelmaan.

Valtion tarjoamia rokotteita aletaan jakaa pääsiäistä edeltävällä viikolla eli 26. maaliskuuta alkaen. Rokotteita annetaan vain Kotkan terveyskioskeissa.

Maksuttoman rokotteen saa vain Kotkasta eli ulkopaikkakuntalaiset mökkiläiset joutuvat noutamaan rokotteensa mökkipaikkakunnaltaan.

Puutiaisaivotulehdus on viruksen aiheuttama keskushermoston tulehdustauti. Virus tarttuu punkin puremasta. Tauti voi johtaa pysyvään vammautumiseen.

Valtion piikkiin

Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti maanantaina, että valtio alkaa tarjota ilmaisia rokotteita uusilla alueilla. Kuutsalon saaren lisäksi muutos koskee koko Kotkan saaristoa, sekä Lappeenrannan Sammonlahtea, Kemin eteläiset osia ja Raahen edustalla sijaitseva Preiskaria.

Viime keväänä Kotka maksoi rokotuksia omasta pussistaan. Sosiaali- ja terveysministeriön muutettua rokotuksia koskevaa asetusta tästä keväästä lähtien rokotteet kuuluvat jatkossa Kotkan saariston osalta kansalliseen rokotusohjelmaan ja valtio kustantaa ne.

Kotkan saaristo on puutiaisaivokuumeen riskialuetta. THL:n mukaan vuosina 2013-2017 tautitapauksia oli neljätoista. Puutiaisaivokuumeen ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohden on Kotkan saaristossa on 175.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos määrittelee riskialueet vuosittain.