Hyppää sisältöön

Jussi-palkinnot jaetaan perjantaina – kuinka käy naisnäyttelijöitä nöyryyttäneen Aku Louhimiehen?

Aku Louhimies ja Tuntematon sotilas -elokuva ovat ehdolla useassa palkintokategoriassa.

Jussi-gaala Helsingissä 24. maaliskuuta 2017. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Suomen menestyneimpiin ja arvostetuimpiin elokuvaohjaajiin kuuluva Aku Louhimies on palkittu useaan otteeseen Jussilla.

Tänä vuonna Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas on ehdolla kymmenessä eri kategoriassa, ja Louhimies itse muun muassa parhaana ohjaajana.

Maanantaina Yle Uutiset kertoi, kuinka Louhimies on nöyryyttänyt useita naisnäyttelijöitä ja käyttänyt ohjatessaan muutenkin kyseenalaisia metodeita.

Jussi-palkintoja jakavan Filmiaura ry:n puheenjohtajan Manna Katajiston mukaan Filmiauran hallituksella ei ole ollut tietoa Louhimiehen toimintatavoista.

– Tuollaiset työtavat ja tuollainen käytös ovat täysin tuomittavia. Kuuntelin ja luin näistä kokemuksista eilen järkyttyneenä ja yllättyneenä, Katajisto sanoo.

Jussi-ehdokkaat on valittu jo tammikuun lopussa ja lopullinen äänestys suoritettiin viime viikolla. Yleisöäänestys taas päättyy tänään tiistaina.

Yle Uutisten jutun takia ei ole tehty uusintaäänestystä.

Teemana #metoo

Tämänvuotinen Jussi-gaala haluaa kiinnittää huomiota etenkin #metoo-kampanjaan. Gaalan teemana ovat tasa-arvon tukeminen sekä vaatimus seksuaalisen häirinnän ja vallan väärinkäytön loppumisesta elokuva-alalla. Gaalavieraita on muun muassa pyydetty pukeutumaan valkoiseen nauhaan.

Aku Louhimiehestä paljastuneet seikat ovat luonnollisestikin räikeässä ristiriidassa juhlan teeman kanssa.

– Tämä on asia jolle emme voi mitään. Olemme pitäneet #metoo-asiaa tämänvuotisessa Jussi-gaalassa itsestäänselvyytenä, ja teemaa lähdettiin kehittelemään jo helmikuun alussa. Tietenkin on hyvä asia, että nämä Louhimieheen liittyvät asiat ovat tulleet julki. Nyt pääsemme eteenpäin ja toivottavasti tällaiset väärinkäytökset voidaan tulevaisuudessa kitkeä alalta kokonaan pois.

Vuonna 1944 perustettu Jussi-palkinto on tiettävästi Euroopan vanhin elokuvapalkinto. Palkintoja jaetaan kuudessatoista eri kategoriassa, joita ovat paras elokuva, ohjaus, naispääosa, miespääosa, naissivuosa, miessivuosa, käsikirjoitus, kuvaus, elokuvamusiikki, leikkaus, äänisuunnittelu, lavastussuunnittelu, pukusuunnittelu, maskeeraussuunnittelu, dokumenttielokuva ja lyhytelokuva.

Jussi-palkintojen ympärillä on kohistu aiemminkin. 1960-luvulla Jussit jäivät muutamaan otteeseen jakamatta kokonaan alan sisäisen riitelyn takia.

Filmiaura ry:n puheenjohtajana toimiva Manna Katajisto ei Louhimies-myräkän kaltaista tapausta muista.

– Toivomme, ettei tämä kohu veisi pois arvoa niiltä hienoilta töiltä ja tekijöiltä, jotka ovat paikkansa ja palkintonsa ansainneet.

Korjaus 20.03. klo 18:00. Korjattu yleisöäänestyksen päättymisen päivämäärä.

.
.