YK:n ihmisoikeusraportti suomii Turkkia: "Satojen tuhansien ihmisoikeuksia loukattu"

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun raportin mukaan kesästä 2016 jatkunut poikkeustila on johtanut mielivaltaisiin pidätyksiin ja kidutukseen.

Turkki
Nainen osoitti mieltään poikkeustilaa vastaan Istanbulissa tammikuussa.
Turkin poikkeustilaa vastaan osoitettiin mieltä Istanbulissa 14. tammikuuta. Muutamaa päivää myöhemmin poikkeustilaa jatkettiin jälleen.Erdem Sahin / EPA

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu vaatii Turkkia lopettamaan pian kaksi vuotta jatkuneen poikkeustilan. Ihmisoikeusvaltuutetun toimiston raportin mukaan (siirryt toiseen palveluun) useita kertoja jatketun poikkeustilan seurauksena satojen tuhansien ihmisoikeuksia on loukattu.

Vuotta 2017 koskevassa raportissa todetaan, että Turkissa on poikkeustilan aikana pidätetty 160 000 ihmistä. Lähes yhtä suuri joukko virkamiehiä on raportin mukaan irtisanottu – usein mielivaltaisesti.

– Opettajia, tuomareita ja lakimiehiä on erotettu ja asetettu syytteeseen, toimittajia pidätetty. Viestimiä ja verkkosivustoja suljettu. Selvästi peräkkäisiä poikkeustiloja on käytetty laajan ihmisjoukon oikeuksien rajoittamiseen, sanoo YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra'ad al-Hussein.

Turkki pitää raporttia puolueellisena

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan julisti heinäkuussa 2016 vallankaappausyrityksen jälkeen maahan poikkeustilan ja on antanut sittemmin lukuisia siihen liittyviä määräyksiä.

– Turkin pitäisi nopeasti lopettaa poikkeustila ja antaa instituutioiden ja oikeusvaltion toimia normaalisti. Mihinkään uhkaan liittymättömiä määräyksiä on annettu niin paljon, että näyttää siltä, että poikkeustilaa on käytetty kaiken kritiikin ja toisinajattelun tukahduttamiseen, tiistaina julkistettu raportti toteaa.

Turkin ulkoministeriö sanoo maan pitävän raporttia puolueellisena ja sanoo sen sisältävän virheellistä tietoa.

Turkin hallinto on laajoilla puhdistuksillaan pyrkinyt hankkiutumaan eroon ihmisistä, joita se syytää Yhdysvalloissa maanpaossa olevan saarnaaja Fethullah Gülenin tukemisesta. Turkki syyttää Gülenin olevan vallankaappausyrityksen takana. Gülen on kiistänyt syytökset.

Heinäkuussa 2016 tehdyn vallankaappausyrityksen aikana kuoli noin 250 ihmistä.

Lähteet: Reuters, AFP