1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kokonaistuotanto

Suomen velkaantuminen vähenee silmissä – nouseeko Suomi taas parhaaseen kolmen A:n ryhmään?

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen mukaan Suomen EMU-velka painuu ensi vuonna alle 60 prosentin kriittisen rajan.

Kuva: YLE / Jani Aarnio

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) kevään suhdannekatsaus luo valoa julkisen talouden toipumiseen velkataakan puristuksesta. Etlan mukaan niin sanottu EMU-velan suhde bruttokansantuotteeseen painuu jo ensi vuonna alle 60 prosentin rajan.

Suomi ylitti 60 prosentin rajan vuonna 2015. EU:n sääntöjen mukaan rajaa ei saisi ylittää.

Velan vähentyminen jatkuu ensi vuoden jälkeenkin niin, että vuonna 2022 velkasuhde olisi enää 53,8 prosenttia. Jos näin käy, niin Suomella olisi mahdollisuus saada takaisin korkein mahdollinen luottoluokitus kansainvälisiltä luokituslaitoksilta.

– Emme ennusta luokituslaitosten ratkaisuja, mutta jos tämä velan väheneminen jatkuu eikä tule vaalibudjettia ensi vuonna, niin kolmen A:n luokitus on mahdollinen jossain vaiheessa, Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä sanoo.

Vihriälän mukaan korkeimman luokituksen tiellä on myös paljon muitakin epävarmuustekijöitä kuin julkisen velan määrä tai valtion seuraavan vuoden budjetin sisältö.

Luottoluokittajista Standard&Poor's pudotti Suomen korkeimmalta luokitustasolta vuonna 2014. Pari vuotta myöhemmin myös Moody's ja Fitch tekivät samoin.

Etlan näkemys julkisen talouden kohentumisesta on myönteinen myös työllisyysasteen suhteen. Ensi vuodelle Etla ennustaa 71,7 prosentin työllisyysastetta. Nykyisen hallitusohjelman tavoite 72 prosenttia ylittyisi seuraavana vuonna.

Yritykset ovat toipuneet taantumasta hyvin

Etlan mukaan Suomen kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 2,8 prosenttia. Samalla ylittyy vuoden 2008 tuotannon taso; rajapyykki jonka ylittymistä on odotettu hartaasti.

– Korpivaellus on päättymässä, Etlan tutkimusjohtaja Markku Kotilainen tiivisti asian tiistaiaamun tiedotustilaisuudessa.

Kotialaisen mielestä Suomen vientiteollisuus näyttää nyt hyötyvän todella hyvin kansainvälisestä kysynnästä.

– Se heijastelee Suomen viennin suotuisaa rakennetta. Yritykset ovat myös pystyneet suuntautumaan uusille urille ja uusiin tuotteisiin taantuman jälkeen.

Etlan ennusteen pohjaoletuksena on, että maailma välttyy kauppasodalta eikä rahoitusmarkkinoilla koeta uusia merkittäviä kriisejä.