Hyppää sisältöön

Talvisodan sankarin Simo Häyhän muistelmateoksen kopiosta maksettiin huippuhinta – "Aivan käsittämätöntä"

Nettihuutaja maksoi Simo Häyhän Sotamuistojani-kirjasen näköispainoksesta huikeat 3 555 euroa.

Ylhäällä oikealla alkuperäinen Simo Häyhän sotamuistojani-kirjanen. Sen edessä ovat mustakantiset näköispainokset alkuperäisestä teoksesta. Ylhäällä vasemmalla on Simo Häyhän vieraskirja. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Kiinnostus talvisodan legendaarisen tarkka-ampujan Simo Häyhän Sotamuistojani-kirjasta kohtaan on yllättänyt kaikki. Kirjasesta tehty näköispainos on myyty nettihuutokaupassa 3 555 eurolla.

Alkuperäiseen Sotamuistojani-kirjaseen Simo Häyhä oli sodan jälkeen 14.8.1940 kirjoittanut oman muistelunsa talvisodan tapahtumista.

Muistelukirjan olemassaolosta ei tiennyt kukaan, kunnes se viime kesänä sattumalta löytyi Simo Häyhän siskonpojan Veijo Vennon piirongin laatikosta. Piironki oli päätynyt Vennolle silloin, kun Häyhän omaisuutta jaettiin hänen kuolemansa jälkeen.

Vento lahjoitti teoksen Rautjärvellä sijaitsevalle Kollaa ja Simo Häyhä -museolle, joka päätti ottaa siitä näköispainoksia. Sata ensimmäistä näköispainosta on numeroitu, ja ensimmäinen niistä oli kahden viikon ajan myynnissä huuto.net-internethuutokaupassa.

Huutokauppa sulkeutui myöhään tiistai-iltana. Sotamuistojani-kirjasen lähtöhinta oli 100 euroa. Ensimmäisen myyntiviikon aikana sen hinta nousi tuhanteen euroon ja siitä parin päivän kuluttua jo 2 000 euroon.

Vain muutaman minuutti ennen huutokaupan sulkeutumista huutajat intoutuivat vielä korottamaan tarjouksiaan ja hinta kohosi yli 3 000 euron.

Viimeinen huuto oli lopulta 3 555 euroa, jolla vielä tuntematon huutaja saa Sotamuistojani-kirjasen näköispainoksen numero 1 omakseen.

Simo Häyhä kävi jatkosodan aikana Kollaalla näyttämässä ampumapaikkojaan. Kuva: SA-kuva

Valtava yllätys

Kollaa ja Simo Häyhä -museon kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Reijo Sinkkonen on aivan ihmeissään kirjasesta huudetusta hinnasta. Hän ei ikinä olisi voinut uskoa, että hinta nousee noin korkealle.

– Tämä ylittää kaikki odotukset, kertoo Sinkkonen.

Alun perin Reijo Sinkkonen arveli, että hinta saattaisi nousta korkeintaan 500 euroon. Siitäkin museon kannatusyhdistys olisi ollut todella onnellinen.

– Kyllä tämä kertoo siitä, että Simo Häyhä kiinnostaa suomalaisia edelleen todella paljon.

Näköispainoksesta on otettu sata numeroitua painosta. Loput 99 tulevat myyntiin myöhemmin. Tarkoitus oli päättää niille hinta sen jälkeen, kun numero yksi on myyty. Nyt hintaa joudutaan Sinkkosen mukaan pohtimaan hyvin tarkasti.

Aivan identtinen näköispainos ei alkuperäisen teoksen kanssa ole, sillä se on kooltaan hivenen alkuperäistä isompi. Häyhän kirjoittama kirjanen oli noin senttimetrin paksuinen pieni ruutuvihko, jossa oli lopussa kymmeniä tyhjiä sivuja. Nyt tehdyssä näköispainoksessa ovat vain ne sivut, joihin Simo Häyhä oli kirjoittanut ja joihin hän oli liimannut kuvia.

Sotamuistojani-kirjaseen on Simo Häyhä 14.8.1940 kirjoittanut muistonsa talvisodasta. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Ainutlaatuinen teos

Simo Häyhää tutkineen sotatieteen tohtori, dosentti Tapio Saarelaisen mukaan viime kesänä löytynyt Sotamuistojani-kirjanen on aidosti Simo Häyhän kirjoittama. Hän tunnistaa siitä Simo Häyhän käsialan.

Häyhä kertoo kirjasessa muistojaan talvisotaan valmistautumisesta aina kesään 1940 asti: "Jo on minua neljä kertaa leikattu ja yhä vielä leikataan. Nyt olen saapunut lomalle Karjaalle Lövkullaan tohtori Harlwallin maatilalle 14.8.1940. Ja minua on ihmetelty ja valokuvattu erittäinkin mainostusta varten."

Sotamuistojani ei siis ole päiväkirja, vaan talvisodan jälkeen kirjoitettu muistelo.

– Tämä kirja oli minulle todellinen yllätys. Todella harvoin tällaisia sotasankareiden kirjoittamia henkilökohtaisia tuntoja sisältäviä kirjoituksia löytyy, kertoo dosentti Tapio Saarelainen.

Simo Häyhä oli talvisodassa Kollaalla tarkka-ampujana. Hän ampui siellä 98 vuorokauden aikana 542 vihollista.

Häyhä haavoittui vakavasti kasvoihin vain viikko ennen talvisodan päättymistä.

Dosentti Tapio Saarelaisen mukaan Häyhästä tekee ainutlaatuisen se, että hän niin lyhyessä ajassa ampui niin monta vihollista.

– Siihen ei kukaan muu maailmassa ole pystynyt, kertoo Saarelainen.

Kollaa ja Simo Häyhä -museon kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Reijo Sinkkosen käsissä ovat sekä alkuperäinen Sotamuistojani-kirjanen että näköispainos numero yksi. Kuva: Tommi Parkkinen /Yle

Hurja hinta antaa toivoa

Helsinkiläisen Kampintorin antikvariaatin yrittäjä Raimo Saastamoinen on ällistynyt kuulleessan, millaisia summia Sotamuistojani-teoksen näköispainoksesta on tarjottu.

Joku arvostaa sitä, että se on numero yksi, sanoo Saastamoinen.

Saastamoinen olisi itse arvioinut, että hinta nousee korkeintaan joihinkin satoihin euroihin. Hänen mukaansa hintaa nosti nimenomaan numerointi, sillä muuten sotakirjallisuutta ostetaan pääasiassa teoksen sisällön takia.

– On se aivan käsittämätön hinta, tuumii Saastamoinen.

Raimo Saastamoinen ei uskalla arvioida, millaiseen arvoon numero yksi jatkossa voisi nousta. Kun seuraavia painoksia tulee myyntiin, niiden antikvariaattihinta voisi olla 10–15 euroa.

Toisaalta Raimo Saastamoinen on tyytyväinen, että kuulee tuollaisia hintoja kirjoista maksettavan.

– Positiivista kuulla, että joku on valmis kirjasta sellaisen summan maksamaan. Nykyisin kun on sellainen olo, että käytetty kirja ei ole minkään arvoinen.

Kollaa ja Simo Häyhä -museo sijaitsee Rautjärvellä vanhassa suojeluskunnan talossa, jonka pihalla Häyhä nuorukaisena harjoitteli aseenkäsittelyä. Kuva: Petri Kivimäki /Yle

Tuotto museolle

Simo Häyhän Sotamuistojani-kirjasesta saatu tuotto käytetään Rautjärvellä toimivan Kollaa ja Simo Häyhä -museon tukemiseen. Museo oli viime kesänä auki reilut kaksi viikkoa, ja siellä kävi yli 3 000 ihmistä.

Ensi kesänä museo on avoinna kesäkuun alusta elokuun puoleen väliin joka päivä juhannusta ja maanantaipäiviä lukuun ottamatta. Reijo Sinkkosen mukaan museo toimii talkoilla, mutta kaikenlaisia kustannuksia siitä museon kannatusyhdistykselle tulee.

Museossa on Häyhän esineistön lisäksi esillä myös alkuperäinen Simo Häyhän Sotamuistojani-kirjanen. Teoksesta otetaan ensi kesänä myös kansanpainos, jonka hinta pitäisi olla sopiva useimman kukkarolle.

Simo Häyhän syntymäkoti sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Kollaa ja Simo Häyhä museosta. Häyhän koti jäi kuitenkin jatkosodan rauhan jälkeen Venäjän puolelle. Talvisodan jälkeen Simo Häyhä asui Ruokolahdella, jonne hän itse rakensi pienen, vaatimattoman näköisen talon. Kaksi vuotta ennen kuolemaansa Häyhä muutti veteraanien hoitokotiin Haminaan, jossa hän kuoli vuonna 2002.

Tapio Saarelainen
Katso video Simo Häyhän Sotamuistojani-kirjasesta.

Lue Simo Häyhän Sotamuistojani-kirjasesta tarkemmin tästä Ylen artikkelista