1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan unioni

EU-komission varapuheenjohtaja Katainen väläyttää Puolan budjettituen jäädyttämistä: "Brexitiä vaikeampi kysymys EU:lle"

Katainen myöntää, että rahoituksen jäädyttäminen on vaikeaa, koska EU:n budjetti vaatii jäsenmaiden yksimielisen päätöksen.

Euroopan unioni
Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen lounastilaisuudessa Helsingissä tiistaina 20. maaliskuuta.
Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen lounastilaisuudessa Helsingissä tiistaina 20. maaliskuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Suomessa pari päivää sukkuloiva Katainen otti kantaa EU:n tulevaan budjettiin komission lounastilaisuudessa tiistaina Helsingissä. Kataisen mielestä unionin pitäisi vakavasti keskustella EU:n budjettirahoituksen jäädyttämisestä niiltä EU-mailta, jotka eivät noudata yhteisiä pelisääntöjä.

– Olisiko se sitten EY-tuomioistuin, joka määrittelisi, onko jokin maa rikkonut esimerkiksi oikeusvaltion periaatteita ja se sitten laukaisisi budjettirahojen jäädyttämisen, Katainen pohtii.

Tarkoittaisi tällä hetkellä Puolaa

Katainen ei itse halua suoraan nimetä ketään, vaan pitäytyy puhumaan kaikista sellaisista maista, jotka tulevaisuudessa kieltäytyvät noudattamasta yhteisiä pelisääntöjä. Erikseen kysyttäessä Katainen myöntää, että kyseessä on ainakin tällä hetkellä Puola.

– Se todennäköisesti tarkoittaisi Puolaa. Eli jos ajatellaan ihan maalaisjärjellä, ei ole oikein perusteltua käyttää EU:n veronmaksajien rahoja semmoisen maan tukemiseen, joka ei noudata meidän perusarvojamme, Katainen laukoo.

Toteutus voi olla vaikeaa, koska budjetista päätetään yksimielisesti

Katainen myöntää, että ehdollisen budjettirahoituksen läpivieminen voi olla vaikeaa budjetin yksimielisyysvaatimuksen vuoksi. Hänen mielestään nyt pitäisi kuitenkin keskustella itse mekanismista eikä niinkään sen kohteeksi mahdollisesti joutuvista maista.

– On hankala nähdä, miten tätä voisi vastustaa uskottavin perustein eli väittää, että rahaa pitää saada, vaikka ei noudata oikeusvaltioperiaatetta.

Kataisen mielestä kyseessä on koko unionin uskottavuus ja sen ratkaisu voi olla jopa Britannian eroneuvotteluja vaikeampaa.

Omista aikeista selkoa "keväällä"

Kataisen mukaan hänen kanssaan samanmielisiä löytyy eri jäsenmaista ja "aika paljon" myös EU:n komissiosta. Katainen toivoo, että monivuotisesta rahoituskehyksestä päästäisiin sopuun ennen 2019 eurovaaleja. Sitä ennen pitäisi kuitenkin päättää omista aikeista.

– EU-vaalien kärkiehdokkaista päätetään marraskuussa, joten keväällä tähän pitää perheen kanssa jokin kanta ottaa, Katainen aprikoi.

Lue seuraavaksi