Alajärvellä väännetään kyläkoulujen kohtalosta – osa päättäjistä haluaa vielä pelastaa kolme pientä koulua

Kyläkoulujen lakkauttamisilla on arvioitu saatavan 671 000 euron vuosittaiset säästöt.

kyläkoulut
Tavuviivoitettu teksti koulukirjassa.
Yle

Alajärvi päättää kolmen kyläkoulunsa jatkosta huhtikuussa kaupunginvaltuuston kokouksessa. Paikkakunnalla on ollut esillä Ylikylän, Luoma-ahon ja Uusikylän koulujen lakkauttaminen, mutta asia jakaa päättäjiä.

Kaupunginhallitus kaatoi maanantaina sivistyslautakunnan esityksen koulujen lakkauttamisesta äänin 5–4. Asia etenee silti kaupunginvaltuustoon, jolla on vielä valta sulkea koulut halutessaan.

Kyläkoulujen lakkauttamisilla on arvioitu saatavan 671 000 euron vuosittaiset säästöt vuodesta 2022 alkaen.

Koulujen säilymistä kannattava Turo Kalliomaa (sin.) perustelee omaa kantaansa muun muassa kaupungin viime vuosien hyvillä taloudellisilla tuloksilla, jotka on saavutettu aiemmin tehdyillä säästöillä.

– Jos alamme ajaa palveluverkkoa alas, kuntalaiset miettivät, että meneeköhän tämä aivan oikein. Ylijäämää kertyy, mutta palveluja ajetaan alas, Kalliomaa sanoo.

"Säilytetään niin kauan kuin mahdollista"

Ylikylän koulussa on 53 oppilasta, mutta oppilasmäärän on arvioitu laskevan viidessä vuodessa noin 40:een. Luoma-ahon koulussa oppilaita on 36 ja Uusikylän koulussa 31.

Kalliomaa puolustaa esimerkiksi Uusikylän koulun säilyttämistä sillä, että se on viimeinen kunnan itäreunalla oleva koulu.

– On ollut aikoinaan valtuuston päätöksenäkin, että itäreunalla säilytetään yksi koulu niin kauan kuin se suinkin on mahdollista säilyttää, Kalliomaa sanoo.

Luoma-ahon ja Ylikylän kouluja on esitetty lakkautettaviksi syksyllä 2019 ja Uusikylän koulua syksyllä 2021. Luoma-ahon koulu on heikossa kunnossa ja Ylikylän koulu toimii väistötiloissa Kurejoella.

Koulujen säilymisen puolesta kaupunginhallituksessa äänestivät Jukka Joensuu (kok.), Turo Kalliomaa (sin.), Tuomo Paavola (kok.), Esko Rintamäki (kesk.) ja Marjo Vistiaho (kesk.).

Koulujen sulkeminen päättäisi työt yhdeksältä opettajalta ja yhdeltä ohjaajalta.