Kevätsää houkuttelee kalastamaan – "Pilkkijän paras sesonki on vasta tulossa"

Etelä-Pohjanmaan kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Marko Paloniemi sanoo, että alkutalvi oli kalastajan kannalta huono. Vasta viime päivinä on alkanut tulla kalaa.

pilkintä
E-P:n Kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Marko Paloniemi Hirvijärven jäällä.
E-P:n Kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Marko Paloniemi Hirvijärven jäällä.Kati Ala-Renko / Yle

Marko Paloniemi kairaa tottuneesti reiän Hirvijärven tekojärven jääkanteen.

Puolimetrisen jään alta paljastuu avanto, josta nousevat päivän ensimmäiset kalat. Jos nousevat. Edellinen avanto ei saalista antanut.

– Tämä on kalamiehelle tyypillistä. Aina kala ei löydy heti. Ei tämä vielä lannista, Paloniemi sanoo.

Marko Paloniemi on Etelä-Pohjanmaan kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja. Hän tietää omasta kokemuksestaan, että alkutalven kalansaaliissa ei ole kehumista. Samaa ovat sanoneet muutkin.

– Tämä talvi on ollut poikkeuksellinen. Alkuvuosi oli todella huonoa kalantuloa ja vasta nyt viime päivinä on alkanut tulla kalaa, Paloniemi sanoo.

Paloniemi kalastaa itse yleensä Seinäjoen Kyrkösjärvellä, jonka vedenpinta on tällä hetkellä muun muassa voimalaitosremontin vuoksi tavallista alempana. Nyt hakusessa on uusi kalapaikka loppukevääksi.

– Pilkkijän paras sesonki on vasta tulossa.

Yhdellä lyhyehköllä vavalla

Marko Paloniemen mukaan lähes jokaiselle eteläpohjalaiselle järvelle saa huoletta mennä pilkkimään.

– Kun pilkinnästä puhutaan, on hyvä lähteä liikkeelle kalastuslain (siirryt toiseen palveluun) määritelmästä; yhdellä lyhyehköllä vavalla tapahtuva kalastus siimaan sidotulla ja pystysuunnassa liikuteltavalla pilkillä – tässä muodossa se on jokamiehen oikeus, Paloniemi sanoo.

Poikkeuksia ovat Paloniemen mukaan kohteet, joihin ELY-keskus on asettanut onginta- ja pilkintäkiellon sekä lohi- ja siikapitoisten vesistöjoen koski- ja virta-alueet. Erityiskalastuskohteista löytyy luettelo kalastusrajoitus.fi (siirryt toiseen palveluun)–sivustolta.

Marko Paloniemi kairasi reiän Hirvijärven jäällä.
Marko Paloniemi kairaa reiän Hirvijärven jäähän.Kati Ala-Renko / Yle

Keli ja vuorokaudenaika määräävät

Keväisenä päivänä pilkillä viihtyy vaikka koko päivän. Keli toki vaikuttaa sekä kalastajaan että saaliiseen, mutta kokemuksen myötä tietoa siitä, mitä kannattaa kalastaa milloinkin, kertyy vähitellen. Aurinkoinen, pilvinen sää tai vuorokaudenaika – kaikilla on merkitystä.

– Riippuu vähän lajistakin, mitä ollaan pyytämässä. Madetta pilkitään pääosin hämärän aikaan ja osin yöaikaankin, ja kuhan paras ottiaika on aamu- ja iltahämärässä. Normaalisti järvikalalla päiväaika on se paras, mutta ihan nyrkkisääntöä ei voi antaa, Paloniemi sanoo.

– Parasta on, että koskaan ei opi kaikkea, vaan aina riittää jotain oppimista.