Muistatko kolme satunnaista sanaa hetken päästä? Yksinkertainen testi paljastaa muistiongelmat

Joka kolmannella Tampereen yliopistosairaalassa testatulta yli 70-vuotiaalta löydettiin joko muistitoimintojen tai tarkkaavaisuuden häiriö.

muistisairaudet
Palapelin kokoamista.
Robert Kneschke / AOP

Vanhan ihmisen muistiongelmia tai sekavuustilaa voidaan testata sairaalassa helposti. Tampereen yliopiston tutkimuksen mukaan muistiin liittyviä häiriöitä voidaan havaita nopeasti kuuden kohdan muistiseulalla. Sekavuustilaan viittaavia tarkkaavaisuuden häiriöitä voidaan löytää pyytämällä potilasta luettelemaan kuukaudet takaperin.

Tampereen yliopistosairaalassa tehdyssä tutkimuksessa testattiin 151 potilasta, jotka olivat täyttäneet 70 vuotta. Heistä joka kolmannella löydettiin joko muistitoimintojen tai tarkkaavaisuuden häiriö, jota ei ollut aiemmin havaittu.

Muistiseula on käyttökelpoinen kotonakin

– Lähimuistia voi testata kotonakin erityisesti, jos epäilee, että läheisellä on ongelmia muistin kanssa, sanoo geriatrian professori Esa Jämsen Tampereen yliopistosta.

Keskimäärin ihmiset unohtavat helposti sen kolmannen sanan. Siitä ei tarvitse olla huolissaan.

Esa Jämsen

Kuuden kohdan muistiseulassa potilaalta kysytään viikonpäivää, kuukautta ja vuotta. Jokaisesta oikeasta vastauksesta saa pisteen.

Sen jälkeen hänelle sanotaan kolme tavallista sanaa (esim. paita, kello, avain), pyydetään toistamaan ne ja painamaan mieleensä. Parin minuutin kuluttua potilasta pyydetään toistamaan sanat. Jokaisesta oikeasta vastauksesta hän saa yhden pisteen.

Enimmillään testistä saa yhteensä kuusi pistettä. Jos pisteitä kertyy neljä tai vähemmän, taustalla voi olla alkavaa muistisairaus.

– Keskimäärin ihmiset unohtavat helposti sen kolmannen sanan. Siitä ei tarvitse olla huolissaan, Esa Jämsen lohduttaa.

Helppo testi rutiiniksi

Sairaalassa ei usein huomata vanhan ihmisen muistiongelmia tai tarkkaavaisuuden häiriöitä. Ne olisi kuitenkin tärkeä havaita, sillä ne hidastavat toipumista muista sairauksista.

– Käyttämämme testit soveltuvat nopeutensa ja helppokäyttöisyytensä ansiosta dementian ja deliriumin seulontaan kiireisessä sairaalaympäristössä. Ne ovat yksinkertaisia juuri siksi, ettei testaamiseen tarvita geriatria, vaan kuka tahansa pystyy niitä käyttämään, Esa Jämsen sanoo.

– Testejä pitäisi käyttää rutiininomaisesti sairaalan eri yksiköissä, koska muistin ja tarkkaavaisuuden häiriöt jäävät muuten herkästi toteamatta. Yleisiä geriatrisia ongelmia pitäisi pystyä seulomaan helposti, jotta potilaan hoito voidaan suunnitella tarkoituksenmukaisesti.

Seuraavaksi tutkijaryhmä selvittää, kuinka geriatrian arviota tarvitsevat vanhat ihmiset voitaisiin tunnistaa jo heti hoitojakson alkaessa.

– Tavoitteemme on saada erilaiset seulontamenetelmät osaksi tavanomaista hoitoa. Se työ on päässyt alkuun, mutta vielä pahasti kesken, Esa Jämsen sanoo.