1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiedustelulaki

Kysely: Enemmistö kansasta haluaa, että tiedustelulait säädetään nopeasti

Tiedustelulait ovat parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Valtaosa suomalaisista haluaa, että eduskunta säätäisi tiedustelulait perustuslain nopeutetussa säätämisjärjestyksessä. Tämä käy ilmi Suomen sotatieteellisen seuran ja Kadettikunnan Kantar TNS:llä teettämästä kyselystä.

Kyselyyn vastasi 1002 ihmistä nettipaneelissa, joka tehtiin 9.–14.3.2018.

Kyselyssä 61 prosenttia vastaajista oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että tiedustelulait tulee säätää nopeasti.

Nopean säätämisen kannalla olivat hallituspuolueiden kokoomuksen (74 prosenttia) ja keskustan (83 prosenttia) kannattajat, mutta myös oppositiopuolue perussuomalaisten (70 prosenttia) kannattajat.

Nopean säätämisen vastustajia oli suhteessa eniten vasemmistoliiton kannattajissa (62 prosenttia). Seuraavaksi eniten vastustajia oli vihreiden (27 prosenttia) ja SDP:n (22 prosenttia) äänestäjissä.

Lisää tiedusteluvaltuuksia viranomaisille

Kyselyn mukaan suomalaiset näyttävät suhtautuvan varsin suopeasti myös viranomaisten toimivaltuuksien laajentamiseen tiedustelussa.

58 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että viranomaisten toimintavaltuuksia pitää lisätä maassa asuvien tai oleskelevien siviilien tiedustelussa. 65 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että sotilaallisen tiedustelun toimintamahdollisuuksia pitää parantaa.

Vasemmistoliiton kannattajat vastustivat jyrkimmin siviilitiedustelun lisäämistä.

Tiedustelulait ovat parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) on esittänyt, että hallitus suosittelisi eduskunnalle tiedustelulainsäädäntöpakettiin liittyvän perustuslain muutoksen säätämistä kiireellisenä asiana.

Eduskunta voi muuttaa perustuslakia nopeutetusti yhden vaalikauden aikana, jos ehdotus saa taakseen viiden kuudesosan enemmistön. Tämä vaatii siis laajaa tukea myös oppositiosta.

Juttua muokattu 21.3. klo 16.08. Täsmennetty kohtia, joissa puhutaan tiedustelulakien säätämisestä perustuslain nopeutetussa säätämisjärjestyksessä.

Lue myös:

Kuinka valvoa Supoa, voiko kansalaisten viestejä joutua massaseulontaan – eduskunta keskusteli tiedustelulaeista

Uusilla tiedustelulaeilla voi olla vaikutusta sinunkin elämääsi – Katso tästä lakipaketin pääkohdat