1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muovittomuus

Kulutusjuhlaa viettänyt kauppatieteen opiskelija pani elämänsä uusiksi – Nyt hän tekee deodoranttinsakin itse, jotta ei tuottaisi yhtään muovia

Otso Sillanaukee halusi päästä eroon kertakäyttömuovista. Päätös muutti koko hänen elämänsä. Lue hänen vinkkinsä muovittomaan elämään.

Kuva: Yle

Soodaa, maissitärkkelystä ja sulatettua kookosöljyä. Niistä syntyy valkoista, juoksevaa velliä. Otso Sillanaukee, 24, sekoittaa 20-neliöisessä asunnossaan tottuneesti deodoranttiaineksia.

– Näitä perusaineita voi sitten miksata oman mielensä mukaan, hän jatkaa ja laittaa lasipurkkeihin valutetun aineen pakastimeen.

Otso Sillanaukeen keittiössä pyörivä deodoranttipaja liittyy elämänmuutokseen, jonka hän teki kaksi vuotta sitten. Tuolloin hän koki valaistumisen. Muutos kristallisoituu itse tehtyyn deodoranttiin.

Muutama vuosi sitten Sillanaukee oli opiskelija, joka suoritti, kulutti ja roikkui pitkään sosiaalisessa mediassa. Silloinen elämä oli polttaa hänet loppuun.

**Kertakäyttökulutus kolkutti **omaatuntoa, ilmastonmuutoksen aiheuttama maailmantuska raastoi. Teenkö tarpeeksi, hän kysyi itseltään.

– Ostin uuden deodoranttipurkin kerran kahdessa viikossa. Vaikka se maksaa vain muutaman euron, vuodessa siitä kertyy iso summa.

Kun Helsingin kaupunki aloitti (siirryt toiseen palveluun) muoviroskan lajittelun kokeiluluontoisesti vuonna 2016, Sillanaukee tarttui ideaan. Alkoi tie “nollahukkamieheksi”.

Askel vei ison asian äärelle: kauppatieteen opiskelija päätti alkaa elää oman näköistään elämää. Näkyvin muutos oli pyrkimys muovittomuuteen.

– Kun keskityin jätteen minimointiin, tajusin, että pystyn elämään yksinkertaisemmin. Mä en tarvitse kaikkea sitä, mistä mulle sanotaan, että mä tarvitsen.

Euroopassa syntyy vuodessa yli 25 miljoonaa tonnia muovijätettä, se tarkoittaa lähes kymmentä tuhatta roska-autollista päivässä.

Sillanaukee kertoo muovittomasta elämästään huhtikuussa ilmestyvässä esikoiskirjassaan “Zero Waste – jäähyväiset jätteille”. Nyt hän elää niin kuin opettaa. Pakatut valmisdeodorantit jäävät markettiin.

– Sitä paitsi itse tehty on parempaa ja sopii sekä mun keholle että mielelle.

Syntyi vapaus ja voimaantumisen tunne.

**Oivallus johti **siihen, että hän alkoi miettiä omaa kulutustaan ja valintojaan jätteettömyyden näkökulmasta.

Sillanaukee huomasi, ettei enää tarvinnut muoviin pakattuja juustoja ja lihoja. Hän korvasi ne linsseillä ja pavuilla.

Muovipurnukoita välttääkseen hän ryhtyi sekoittamaan itse deodoranttinsa. Vanhan kansan ihmeainetta, soodaa, kuluu Otso Sillanaukeen kodissa suuria määriä, koska sitä tarvitaan myös puhdistusaineisiin.

Otso Sillanaukeen keittiössä ei ole juurikaan muovisia säilytysasrasioita. Kuva: Yle

EU:n tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä kaikki Euroopassa käytettävät muovipakkaukset ovat kierrätettyjä.

Aiemmin Sillanaukee osti uuden kännykän joka vuosi, nykyistään hän aikoo pitää niin kauan kuin se toimii.

Muovittomuuden sivutuotteena hän alkoi vähentää myös sosiaalisessa mediassa viettämäänsä aikaa. Silti hän ei koe luopuneensa mistään. Päinvastoin.

– Meille myydään asioita sillä verukkeella, että näin säästät aikaa, mutta oikeasti ne myytävät asiat kuluttavat aikaa ja rahaa. Yksinkertaistamalla elämääni olen saanut enemmän aikaa itselleni, ystävilleni, perheelleni ja harrastuksille, hän jatkaa.

Otso Sillanaukeen vinkit kertakäyttömuovittomaan elämään:

1. Kieltäydy

Et tarvitse kaikkea, mitä sinun kerrotaan tarvitsevan. Jätä esimerkiksi ottamatta se ilmaiseksi tarjottu muovinen mainoskynä.

**2. Karsi **

Karsi kotonasi pois kaikki sellainen turha tavara, jota et oikeasti tarvitse. Huomaat pian, että voit ehkä muuttaa pienempään asuntoon.

3. Käytä uudelleen

Etsi lähikulmiltasi toimiva korjausompelimo. Et tarvitse joka viikko uusia farkkuja, vaan voit korjauttaa vanhat.

4. Kierrätä

Kun olet kieltäytynyt, karsinut ja käyttänyt uudelleen, vie kierrätykseen tai myy kirpputorilla kaikki sellainen tavara, jolla ei ole enää käyttöä.

5. Kompostoi

Ideaalimaailmassa kuluksestamme jäisi jäljelle vain kompostoituvaa jätettä. Oikeassa elämässä se ei ole täysin mahdollista, mutta sitä kohti kannattaa pyrkiä.

A-studio käsittelee muovittomuutta TV 1:ssä kello 21.00.

Lue myös

Tiesitkö, että juot pulloveden mukana muovia? Laaja, kansainvälinen selvitys paljastaa, että pullovesissä on runsaasti mikromuoveja