1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musikaalit

Kakolan ja Seilin kautta Varissuolle – Turun kaupunginteatterin lähiömusikaalissa soi Palefacen teksti

Turku-trilogian kolmas osa tuo hiphopin ja yhteiskunnan kahtiajakautuneisuuden teatterin lavalle.

Kuva: Turun kaupunginteatteri

Turun kaupunginteatterissa saa syyskuussa kantaesityksensä Varissuo-musikaali (siirryt toiseen palveluun). Yhdessä Kakola- ja Seili-musikaalien kanssa se muodostaa Turku-trilogian. Niissä kaikissa käsitellään ihmisten ratkaisevia valintoja olosuhteissa, joihin ei voi kokonaan itse vaikuttaa.

Musikaalin tekstin ovat kirjoittaneet Paleface eli Karri Miettinen ja Satu Rasila.

Kakola ja Seili olivat jukebox-musikaaleja, toisin sanoen niissä käytettiin olemassa olevaa musiikkia. Varissuo on läpisävelletty ja kokonaan uutta musiikkia. Säveltyön ovat tehneet Jori Sjöroos, Jussi Vahvaselkä ja Tuomo Prättälä.

Varissuo ei kuitenkaan ole pelkästään hiphoppia, vaan mukana on myös iskelmäksi luokiteltavaa musiikkia.

"Kiinnostavinta on, mikä erilaisia ihmisiä yhdistää"

Monikulttuurinen, liki 9 000 asukkaan Varissuo on niitä lähiöitä, jotka tiedotusvälineissä näyttäytyvät usein ongelmien kautta. Miten sitten musikaalissa?

Varissuo kuvastaa enemmänkin aikaamme, jolloin yhteiskunnallinen keskustelu on kovin kahtiajakautunutta. Tarinassa kiinnostavinta on kuitenkin, mikä meitä erilaisia ihmisiä yhdistää, pohtii toinen käsikirjoittaja Satu Rasila.

Kyllä Karri tiesi hyvin Varissuon lempinimetkin!

Satu Rasila

Oliko Varissuo Palefacelle ennestään tuttu? Hänhän ei itse ole asunut Raumaa lähempänä Turkua.

– Kyllä Karri tiesi hyvin Varissuon lempinimetkin! naurahtaa Rasila.

On helppo uskoa, että Palefacen osuus Varissuossa tuo lähiömusikaalille tiettyä katu-uskottavuutta. Sen vahvistaa Satu Rasilakin.

– Räppiskene on niin paljon enemmän kuin se, joka näyttäytyy niille, jotka eivät niin tunne sitä. Räpissä on musiikin lisäksi mukana myös paljon maahanmuuttajien historiaa, street-tanssia, graffititaidetta... kaiken kaikkiaan: urbaania mielenmaisemaa, luonnehtii Rasila.

Varissuo-musikaalin ohjaa Mikko Kouki ja koreografina on Reija Wäre.