Ärhäkkä influenssa siirtää ei-kiireellisiä toimenpiteitä Seinäjoen keskussairaalassa

Sairaalahoitoa vaativat influenssapotilaat ovat ruuhkauttaneet Seinäjoen keskussairaalan päivystyspoliklinikan ja vuodeosastot.

influenssa
Nainen niistää.
Henrietta Hassinen / Yle

Seinäjoen keskussairaalan päivystyspoliklinikka ja vuodeosastot ovat ruuhkautuneet influenssaepidemian vuoksi. Ei-kiireellisiä leikkauksia ja toimenpiteitä on jouduttu tällä viikolla perumaan, jotta potilaspaikat saadaan riittämään kaikille akuutisti sairastuneille.

– Näin pahaa tilannetta en muista [aikaisemmilta talvilta], sanoo infektioylilääkäri Elina Kärnä sanoo.

Sairaalassa arvioidaan influenssaepidemian vaikutusta toimintaan päivittäin. Mahdollisista toimenpideaikojen peruuntumisista tai uusista ajoista ilmoitetaan asianosaisille ilman erillistä yhteydenottoa sairaalaan.

– Eletään päivä kerrallaan. Tällä hetkellä on ajateltu tätä viikkoa. Katsomme päivä päivältä, miten ensi viikolle edetään.

A- ja B-influenssaa rinnakkain

Influenssakausi alkoi joulukuussa influenssa-B:lla ja viime aikoina myös influenssa-A-tartuntojen määrä on lisääntynyt. Tällä hetkellä molempia esiintyy Etelä-Pohjanmaalla runsaasti.

– Päivystyspoliklinikalla on keskimääräistä enemmän potilaita ja osastopaikat ovat aivan täynnä, Elina Kärnä sanoo.

Kärnän mukaan influenssa myötävaikuttaa monesti perussairauteen sitä pahentavasti, mikä johtaa sairaalahoitoon.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan influenssa-aktiivisuus on pysynyt Etelä-Pohjanmaalla korkealla useita viikkoja. Epidemian kestoa ei voida tarkkaan arvioida.

– On vaikea sanoa, miten tartuntamäärät tästä kehittyvät. On pientä laskua nähty onneksi viime viikkoina, mutta määrät ovat edelleen korkeita.