67-vuotias Jorma Uotinen palaa tanssijaksi: “Välillä olen ollut ihan romuna”

Koreografi Kaari Martin teki uuden tulkinnan Anna Kareninasta. Jorma Uotinen tanssii petetyn aviomiehen roolin.

Tanssija-koreografi Jorma Uotisella, 67, ei ole aikeita eläköityä. – Niin kauan kuin aivot ja ääni toimivat ja ruumis pysyy liikkeessä, en suunnittele eläkettä. Sitten kun ei enää pysty, sitten tämä loppuu. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Jorma Uotinen hyppää 67-vuotiaana nykyflamencoryhmän teokseen. Uotinen tanssii kreivi Kareninin roolin esityksessä, joka pohjautuu Leo Tolstoin kirjoittamaan Anna Kareninaan.

– Olin aika hämmästynyt, kun minulta kysyttiin, suostuisinko tähän. En miettinyt kauan, tanssija-koreografi sanoo.

Uotisen edellisestä tanssiroolista on vierähtänyt jotakuinkin kymmenen vuotta.

– Välillä olen ollut ihan romuna. Päivittäiseen treenaukseen tottuminen on kysynyt ruumiilta voimavaroja, mutta tämä on ollut äärimmäisen kiihottavaa ja kiinnostavaa, Uotinen sanoo.

Uotisen ura on pitkä ja vaikuttava. Sille on mahtunut klassista balettia ja nykytanssia, Kuopio tanssii ja soi -festivaalin taiteellista johtamista ja Tanssii tähtien kanssa -tv-ohjelman tuomarointia.

Kaikki alkoi Suomen kansallisbaletista. Siellä tanssijoiden eläkeikä on 44–45 vuotta. Onko tanssi ikärasistinen taiteenlaji?

– Tietyssä iässä tulee esteitä ja asioita, joihin ei enää taivu samalla tavalla kuin nuoruusvuosina. Koreografi Kaari Martin kuitenkin katsoi, että voidaan kutsua vielä 67-vuotias äijäkin tanssiin, Uotinen sanoo.

Anna (Mariana Collado) ei kestä puolisonsa Kreivi Kareninin (Jorma Uotinen) vanhan miehen hyväilyjä.  Ne ovat Annalle kuoleman kosketus.
Video: Jorma Uotinen tulkitsee petetyn aviomiehen roolin uudessa Anna Kareninassa.

Uotinen tanssii ensimmäistä kertaa flamencotaiteilijoiden kanssa

Tolstoin Anna Karenina -romaani on 900-sivuinen järkäle. Compañía Kaari & Roni Martinin teos on reilun tunnin mittainen.

Klassikosta on tislattu esiin ydinmehu. Mukana ovat kolmiodraaman osapuolet: Anna Karenina, hänen puolisonsa Kreivi Karenin ja Vronski, johon Anna rakastuu tuhoisasti.

Annana ja Vronskina tanssivat espanjalaiset flamencotähdet Mariana Collado ja Carlos Chamorro. He ovat Kaari Martinin luottotaiteilijoita, jotka nähtiin viimeksi ryhmän Kill Carmen -esitysessä.

Uotinen ei ole koskaan aiemmin tanssinut flamencotaiteilijoiden kanssa, eikä häntä nytkään nähdä flamencoroolissa.

– Tässä ovat vastakkain flamenco, sen iskuvoima, intohimo ja rakkaus ja tällainen vanhan miehen hitaampi liike. Kun nämä kaksi elementtiä törmäävät toisiinsa, se synnyttää dynaamisen kokonaisuuden, Uotinen sanoo.

Koreografi Kaari Martinin (oik.) mielestä romaanin Anna Karenina on loppua kohden kaikkea muuta kuin romanttisia tunteita herättävä. – Kaikki se, miten Anna toimii ja miten hän petaa itselleen tuhoa, on ärsyttävää. Hänhän on lopussa ihan sekoboltsi, Martin sanoo. Annana tanssii Mariana Collado ja Vronskina Carlos Chamorro. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Uotista sai lopulta toppuutella

Uotinen on rakentunut rooliaan yhdessä koreografin kanssa: tarjonnut liikkeitä Kaari Martinille, joka on sitten karsinut niitä.

– Tuntuisi älyttömältä, että minä tekisin liikekieltä Jormalle. Ohjaan Jormaa: “tuohon ja tähän suuntaan, ei tuonne”. Sitten keskustellaan, Martin sanoo.

Uotinen kuvailee Kreivin hahmoa armolliseksi. Kreivi kamppailee oman vanhenemisensa kanssa, mutta antaa lopulta Vronskille anteeksi tämän rakkauden Annaan.

– Oli kiehtovaa rakentaa tällaista hahmoa: vanhenevaa miestä, joka itse olen, ruumiin luhistumista suhteessa nuoriin, viriileihin tanssijoihin tässä vieressä, Uotinen pohtii.

Martin paljastaa yllättäen, että Uotinen oli ensin sanonut, että ei sitten aio tanssia.

– Ekoissa harjoituksissa, me jo olimme, että: “Jorma ota ihan rauhallisesti. Vähempikin riittää!” Kyllä se nyt meinaa tanssia – ihan todella, Martin nauraa.

Vronskilla (Carlos Chamorro) ja Anna Kareninalla (Mariana Collado) on sama sisäinen tyhjyys, jota he yrittävät täyttää rakkaudella. Rakkaus kääntyy kuitenkin molemmilla itsetuhoon. Kuva: Minna Hatinen

Kolmiodraamassa rakkaus ei pelasta

Anna Kareninan uustulkinnassa rakkaus ei pelasta. Silti Anna ja Vronski pakenevat epätoivoisesti juuri rakkauteen.

– Eskapismi kiinnostaa minua. Millä tavalla ihminen väistää asioita, joita hän ei halua kohdata, Martin pohtii.

Anna pakenee rakkaudetonta avioliittoa ja vanhenevaa miestään. Vronskille rakkaus on väline, jolla täyttää sisäistä tyhjyyttä. Todellisuuden kohtaaminen on kaikille kolmelle vaikeaa.

Martin kertoo kiinnostuneensa aivotutkijoiden väitteestä, jonka mukaan rakkaus aiheuttaa psykoosinomaisen tilan.

– Kuinka usein rakastuminen seuraa siitä, että on ajanut itsensä nurkkaan ja ainoa pakotie on rakastuminen, Martin pohtii.

Roni Martin on säveltänyt esityksessä kuultavan musiikin, jossa on vaikutteita muun muassa flamencosta ja Tom Waitsiltä. Anna Kareninan esitysdramaturgiasta vastaa Atro Kahiluoto ja ohjauksesta Anna ja Roni Martin sekä Kahiluoto yhdessä.

Compañía Kaari & Roni Martin: Anna Karenina, ensi-ilta 22.3. Helsingin Suvilahdessa Cirkon Maneesisalissa.