Hämeenlinnan uusi keskussairaala sijoittuu Ahvenistontien varteen

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin valtuusto päätti sijaintipaikasta tiistaina.

keskussairaalat
Kantasairaala havainnekuvassa Ahvenistontien varressa
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri

Hämeenlinnan uuden keskussairaalan sijoituspaikaksi on vahvistunut Ahvenistontien varsi sairaalan nykyisellä tontilla.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin valtuusto päätti sijaintipaikasta kokouksessaan tiistaina 20. maaliskuuta.

Riihimäki halusi palauttaa sairaalahankkeen sopimukset uuteen valmisteluun sen varalta, että maakuntauudistus ei toteutuisikaan suunnitellusti. Äänestyksessä ehdotus kuitenkin jyrättiin äänin 112 - 36.

Sopimuksiin nimet alle ensi viikolla

Sairaala rakennetaan allianssimallilla. Sairaanhoitopiirin kumppaneina toimivat aiempien päätöksien mukaisesti Skanska, Sweco ja arkkitehtisuunnittelusta vastaava työyhteenliittymä Team Integrated.

Sopimukset allekirjoitetaan tiistaina 27. maaliskuuta. Tavoiteaikataulu kehitysvaiheen valmistumiselle on 15. joulukuuta 2019.

Uuden keskussairaalan kokonaislaajuus on 87 000 neliömetriä, josta hyötyalaa on 43 000 neliötä. Tiloista 12 prosenttia on suunniteltu perusterveydenhuollon käyttöön.

Erikoissairaanhoidon osuus suunnittelu- ja rakentamiskustannuksista on 253 miljoonaa euroa. Koko hanke maksaa 388,5 miljoonaa euroa. Tilat otetaan käyttöön vuonna 2022 tai 2023.

Vastuu vaihtunee vuonna 2020

Vastuu Kantasairaala-hankkeesta on sairaanhoitopiirillä ainakin ensi vuoden loppuun. Maakuntahallinnon mahdollisesti käynnistyessä vuoden 2020 alusta päätöksenteosta vastaa tuleva maakuntavaltuusto. Samalla rakennuttaminen siirtyy Maakuntien tilakeskus Oy:n vastuulle.

Sosiaali- ja terveysministeriön poikkeuslupa investoinnille ei sisällä pysäköintitiloja. Valtuusto päätti käynnistää myös neuvottelut kumppanin hankkimiseksi pysäköintitilojen rakentamiseen. Sairaalakokonaisuuden pysäköintipaikkatarpeeksi on arvioitu 1 300 autopaikkaa. Osin voidaan hyödyntää nykyisiä parkkipaikkoja.

Pysäköinnin rakentaminen maksanee 22,5 miljoonaa euroa. Summa ei sisälly sairaalan hintaan, vaan siitä vastaa valittava kumppani.