1. yle.fi
  2. Uutiset

Vantaa suunnittelee pikaraitiotietä Mellunmäestä lentoasemalle – arvio: Raide-Jokeri 3:n varrelle 150 000 asukasta ja työpaikkoja

Uusi pikaraitiotie kulkisi itä-länsi-suunnassa Helsingin Mellunmäestä Itä-Vantaan Hakunilan ja Tikkurilan kautta lentoasemalle.

Raide-Jokeri
Pikaraitiovaunu sisältä.
Pikaraitiovaunu sisältä.Helsingin seudun liikenne

Vantaa on laatinut alustavan yleissuunnitelman 20 kilometriä pitkän pikaraitiotien rakentamisesta. Raide-Jokeri 3 kulkisi Helsingin Mellunmäestä Länsimäen, Vaaralan, Hakunilan, Tikkurilan ja Aviapoliksen kautta lentoasemalle.

Raideyhteyden rakentaminen mahdollistaa uusien asuinalueiden rakentamisen Itä-Vantaalle. Kaupungin arvion mukaan radan pysäkkien lähiympäristössä olisi 150 000 asukasta ja työpaikkaa vuoteen 2040 mennessä.

Kauppakeskus raideliikenteen varteen

Raitiotie parantaa Vantaan kaupungin mukaan Aviapoliksen sisäistä liikennettä ja alueen saavutettavuutta niin Helsingin seudulta kuin kansainvälisestikin. Tämä parantaa Aviapoliksen mahdollisuuksia kansainvälisten yritysten ja osaajien houkuttelemisessa.

Alustavassa yleissuunnitelmassa on määritelty muun muassa Raide-Jokerin linjaus.

Raide-Jokeri 3:n varrelle osuisi suunnitellun linjauksen mukaan myös kauppakeskus Jumbo.

Tikkurilan kohdalle jää kuitenkin vielä neljä eri vaihtoehtoa, joista valitaan yksi seuraavassa suunnitteluvaiheessa ensi vuoden loppuun mennessä. Tikkurilassa Jokeri-linjauksen haasteena on päärata ja sen mahdollinen alitus tunnelissa.

Helsinki-Vantaan lentoasema 14.12.2017.
Mikko Koski / Yle

Pikaraitiotiesuunnitelmia on kaupungeissa useita

Ensimmäinen, toteutuva Raide-Jokeri on nykyinen bussilinja 550. Sen siirtäminen raiteille paikaraitiotieksi Itäkeskuksesta Helsingistä Espoon Keilaniemeen alkaa ensi vuonna.

Bussilinja 560 Helsingin Rastilasta Malmin kautta Vantaan Myyrmäkeen on tulevaisuuden suunnitelmissa nimeltään Raide-Jokeri 2.

Myös Espoo suunnittelee täydentävänsä raideverkostoaan pikaraitiotie-ratkaisuilla.

Raide-Jokeri 3:n kustannusarvio on 225–260 miljoonaa euroa. Varikoiden kustannusarvio on 70–80 miljoonaa ja kalustokustannukset 65–75 miljoonaa euroa.

Raide-Jokeri:n alustava yleissuunnitelma oli Vantaan teknisessä lautakunnassa esillä tiistaina.

Vantaa valmistelee parhaillaan uutta yleiskaavaa.

Lue lisää:

Raide-Jokerin kustannusarvio nousi 95 miljoonaa – urakan osapuolilla on vuosi aikaa etsiä säästöjä

Lue seuraavaksi