Hyppää sisältöön

Rakentamisen aikainen virhe on lunta suurempi syy, kun katto romahtaa – "Joskus saatetaan tinkiä palkkioista"

Hallien kattojen sortuminen johtuu usein puutteista rakentamisessa. Syynä voi olla tietämättömyyden ja huolimattomuuden lisäksi kitsastelu katon tekijöiden palkkioissa.

Kuva: Matti Myller / Yle

Maaliskuun loppu on pahinta aikaa isojen hallien katoille. Näin tuumii ainakin katot tunteva Savonia-ammattikorkeakoulun koulutusvastuupäällikkö Harry Dunkel, jonka vastuualueena on rakennus- ja ympäristötekniikka. Kahden viikon aikana hallien kattoja onkin sortunut useita. Esimerkiksi Pohjois-Savossa kolmen ison rakennuksen katot romahtivat yhden vuorokauden sisällä. Lumi ei kuitenkaan Dunkelin mukaan ole pääsyyllinen romahduksiin.

– Ei näillä nykyisillä kuormilla kattojen pitäisi sortua. Lumikuormat eivät Pohjois-Savossa ole vielä ylittyneet ainakaan oleellisesti.

Rautalammilla romahti huonekaluvalmistajan katto maanantaina. Kuva: Matti Myller / Yle

– Yleensä näissä romahduksissa ei ole yhtä selvää syytä. Aika usein paljastuu joku virhe suunnittelussa tai rakentamisessa. On myös niin, että monen pienen tekijän yhteisvaikutuksesta sitten joku paikka pettää, Dunkel arvioi. Hän on myös koulutukseltaan rakennusalan diplomi-insinööri.

Yksi tällä viikolla romahtaneista katoista oli Keitele Timberin sahatavaraterminaalin katto. Kattoristikot tulivat naapurista Sepalta, joka on yksi Suomen suurimmista kattoristikkovalmistajista. Sepan toimitusjohtaja Kimmo Norojärvi sanoo, että yleensä romahdusten syy on juuri huolimattomuus katon rakennusvaiheessa.

– Suurin osa romahduksista johtuu näistä rakennusaikaisista virheistä. Ei lueta ohjeita.

Kuva: Matti Myller / Yle

Ohjeet avainasemassa

Avainasemassa hallin katon rakentamisessa ovat rakentajille annettavat ohjeet. Kattoristikkovalmistaja lähettää rakennuttajalle ristikoiden mukana kuvalliset kokoamisohjeet, joissa kerrotaan esimerkiksi, miten ristikot tuetaan oikein.

Norojärven mielestä ristikoiden tuenta on ratkaisevaa ison hallin katon kestävyydelle. Ristikot tuetaan rakennusvaiheessa niin, ettei ristikko pääse pyörähtämään paineenkaan alla. Jos ristikko nurjahtaa esimerkiksi lumen painosta, silloin katto tulee alas.

– Oikein rakennettu katto ei romahda. Jos mietitään kattoristikoiden kantavuutta, ne suunnitellaan aina 2,5-kertaisiksi kuormaan nähden. Kaikkiin [romahduksiin], mitä on tapahtunut viimeisten vuosien aikana, on aina löytynyt joku rakenteellinen ongelma. On rakennettu ohjeen vastaisesti tai puutteellisesti, Norojärvi sanoo.

Ristikoiden valmistaja ei vastaa katon rakentamisesta. Rakennuttajalla on joko oma tai ulkopuolelta tilattu kattoasentaja. Siksi kuvalliset ohjeet ovat tärkeitä.

Harry Dunkel uskoo, että puutteet katon rakentamisessa johtuvat todennäköisesti tietämättömyydestä tai huolimattomuudesta. Hänen mukaansa joissain tapauksissa voi olla kyse huonoista ohjeista.

– Ei niissä yleensä ole kovin isoja virheitä ollut. Kattoristikoiden valmistus on aika vakiintunutta teolllista toimintaa, hän toteaa.

Kitsastelu käy kalliiksi

Harry Dunkelista on tärkeää, että rakennuttajat valitsevat huolelliset tekijät ja huolelliset suunnittelijat, kun hallien kattoja rakennetaan. Hänestä kattojen suunnittelijoiden kuuluisi osaltaan olla tarkastamassa kantavien rakenteiden toteutusta, lopputulosta ja välivaiheitakin. Rahan suhteen ei pitäisi kitsastella.

– Joskus saatetaan tinkiä suunnittelupalkkioista tai muista palkkioista tai sitten ei tule kaikkia vaiheita dokumentoitua kunnolla.

Kattoristikoita valmistavan Sepan toimitusjohtaja Kimmo Norojärvi penää vastuuta myös kunnalliselta rakennusvalvonnalta.

Etenkin räystäskohtien lumikuormaa kannattaa tarkkailla. Kuva: Matti Myller / Yle

– Jos puhutaan rakennusvirheistä, jotka pitäisi huomata rakentamisen aikana, silloin se on rakennusvalvonnan vastuulla huomata puutteet.

Rakennusvalvonnan resurssit ovat kuitenkin Harry Dunkelin mukaan rajalliset. Molemmat miehet suosittelevatkin hallien omistajia olemaan aktiivisia huolehtimaan oman katon kunnosta.

– Tarkkailkaa kattoja huolellisesti. Meilläkin kattopinta-alaa riittää tehtailla, niin kyllä me lumet alas pudotellaan, Norojärvi ohjeistaa.

Vakuutus ei yleensä korvaa, jos katto romahtaa lumen painosta.

.
.