Pohjois-Korea kiistää pakotteiden ajaneen sen neuvottelupöytään

Maan johdon näkemyksiä levittävän uutistoimiston mukaan kyse on Pohjois-Korean itsevarmuudesta.

Pohjois-Korea
Pohjois-Korean ja Etelä-Korean edustajat tapasivat Pohjois-Koreassa 20. maaliskuuta.
Pohjois-Korean ja Etelä-Korean edustajat tapasivat Pohjois-Koreassa 20. maaliskuuta.Etelä-Korean yhdistymisministeriö / Handout / EPA

Pohjois-Korea on kiistänyt, että maahan kohdistuneet pakotteet olisivat syy liennytykselle sen ulkosuhteissa.

Pohjois-Korean johdon näkemyksiä välittävä KCNA-uutistoimisto sanoi myöhään tiistaina, että Pohjois-Korean ja Etelä-Korean välillä vallitsee "merkittävä sovittelun ilmapiiri" ja että Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain suhteissa on "merkkejä muutoksesta".

KCNA:n mukaan rauhandialogi on merkki Pohjois-Korean itsevarmuudesta ja siitä, että maa on saavuttanut kaiken haluamansa.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in kertoi keskiviikkona, että hän aikoo tavata Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin ensi kuussa.

Hänen mukaansa kolmen maan, Yhdysvaltojen ja Koreoiden, yhteiset neuvottelut näyttävät mahdollisilta ja niiden sisältö tulee tähtäämään Korean niemimaan ydinaseuhan alentamiseen.

Myös Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on kertonut tapaavansa Kim Jong-unin toukokuussa.

Diplomaatit pohjustavat parhaillaan sekä Koreoiden keskinäisiä neuvotteluja että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaamista.

Viime päivinä myös Suomessa on ollut tapaaminen kolmen maan edustajien kesken. Tiistaina epävirallisia neuvotteluja käytiin vantaalaisessa Königstedin kartanossa.

Ylen saamien tietojen mukaan osapuolet ajoivat takseilla ulos kartanon portista tiistaina kello 17.09. He eivät halunneet kommentoida tapaamisen sisältöä viestimille.

Osallistujia neuvotteluissa on kaikkiaan 18, joista kuusi Pohjois-Koreasta, kuusi Etelä-Koreasta ja kuusi Yhdysvalloista. Pohjois-Koreasta mukana on ainakin maan ulkoministeriön Yhdysvaltain-suhteiden varapääjohtaja Choe Kang-il.

Eteläkorealainen kokousjärjestäjä kertoi Ylelle maanantaina, että tapaaminen on ensimmäinen osa kokoussarjaa. Sitä on suunniteltu viime syksystä.

Aiheesta muualla:

South Korean President Moon hints at three-way US, North Korea talks (siirryt toiseen palveluun)

South Korea’s Leader Floats 3-Way Talks With Trump and Kim Jong-un (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: STT, AFP, Reuters, YLE uutiset