Myanmarin presidentti eroaa – pidettiin Aung San Suu Kyin luottomiehenä

Aung San Suu Kyin mukaan presidentti jää eläkkeelle.

Myanmarin presidentti Htin Kyaw. Kuva: Hein Htet / EPA

Myanmarin presidentti Htin Kyaw eroaa virastaan. Asiasta tiedotettiin presidentin virallisella Facebook-sivulla. Uusi presidentti valitaan seitsemän työpäivän sisällä.

Myanmarin (ent. Burman) korkeimman siviilijohtajan Aung San Suu Kyin mukaan presidentti on jäämässä eläkkeelle. Aung San Suu Kyi toimii Myanmarin valtiokanslerina, mikä vastaa käytännössä pääministerin virkaa.

Htin Kyaw ehti olla Myanmarin presidenttinä maaliskuusta 2016. Hänen virkaansa on pidetty pitkälti seremoniallisena.

Hän oli Myanmarin ensimmäinen siviilipresidentti yli puoleen vuosisataan. Htin Kyawin huonosta terveydentilasta on liikkunut huhuja kuukausia paikallisissa lehdissä, mutta viranomaiset ovat kiistäneet huhut.

Presidenttiä on pidetty Aung San Suu Kyin luottomiehenä. Suu Kyin perustamaa hyväntekeväisyysjärjestöä johtanut Htin Kyaw on Suu Kyin koulutoveri.

Viime aikoina YK on tutkinut, mikä rooli Aung San Suu Kyillä oli, kun maan johto teki päätöksen väkivaltaisesta sotilasoperaatiosta Myanmarin rohingya-vähemmistöä vastaan.

Myanmarin armeija aloitti väkivaltaisen kampanjan viime elokuussa, jonka tuloksena lähes 650 000 rohingyaa - kolmannes koko kansanryhmästä - on paennut asuinalueeltaan Rakhinen maakunnasta naapurimaahan Bangladeshiin.

BBC kertoi (siirryt toiseen palveluun)keskiviikkona, että pakolaisleireillä olevia rohingya-tyttöjä ja -naisia on joutunut seksikaupan uhreiksi Bangladeshissa. BBC:n mukaan rohinyojen asema on kaikkein heikoin prostituoitujen hierarkiassa. Bangladeshissa myös ulkomaiset seksinostajat voivat helposti ostaa alaikäisiä seksiin, raportoi BBC.

Aiheesta lisää: