Tappara-ikoni kertoo elämästä kiekon jälkeen: "Totuttelen päivätöihin, kaikki on pitänyt opetella tietokonehommista alkaen"

Pekka Saravon, 38, ura päättyi viime keväänä Tapparan kultajuhliin. Nyt hän on siirtynyt kiekkokuplasta toimistotöihin. Hyppy on ollut iso.

jääkiekko
Pekka Saravo
Matias Väänänen / Yle

Viime keväänä puoli Tamperetta lauloi torilla Saravon Pekka, Pekka, Pekka... Tappara voitti SM-liigan mestaruuden.

Tappara-ikoni Pekka Saravolle kultajuhlat tarkoittivat mittavan jääkiekkouran päättymistä.

Kun Tappara aloittaa taistelun tänään keskiviikkona puolivälierissä, Saravo seuraa sivusta, miten joukkueen käy.

– Yritän ehtiä peliin, miten töistä ehdin. Perheellä on melkoiset aikataulut tänään, hän sanoo.

Vajaa vuosi ilman jääkiekkoa on ollut iso muutos, mutta Pekka Saravo ei kadu. Hän on tyytyväinen, että sai lopettaa ilman loukkaantumista.

Pekka Saravo
Pekka Saravon ura päättyi Tapparan kultajuhliin.Yle

– Kertaakaan ei ole tullut sellaista tunnetta, että tein väärän ratkaisun. Olin miettinyt asiaa jo pari vuotta. Tulijoita oli niin paljon, ettei minulle olisi ollut välttämättä paikkaa joukkueessa, Saravo kertoo ratkaisun taustoista.

Pekka Saravo oli Yle Tampereen haastateltavana keskiviikkona.

Kiekko vei kaiken energian

Saravo lopetti koulunsa lukioon, eikä hänellä ollut kiekkouran jälkeistä varasuunnitelmaa. Jääkiekko on kuitenkin sellainen sosiaalisen elämän koulu, että sillä selviää Saravon mukaan hyvin työelämässä.

Nykyään urheilijat miettivät enemmän uran jälkeistä aikaa, hän arvelee.

– Nuorempana ei ollut tarjolla koulutusta kiekon ohella. Myöhemmin kiekko vei kaiken energian, kun yritin pysyä nuorempien jätkien kelkassa. Tai ehkä olisi ehtinytkin opiskella, mutta en tiennyt, mitä koulutusta haluaisin.

Tästä syystä hän tiesi, ettei muutos ole ihan helppo.

– Elämä pyöri kiekon ympärillä ja sitä elää kuplassa. Kun hyppäät siitä pois ja irrottaudut rumbasta, se on iso muutos.

Valmentaminen ei houkuttanut ammattina

Ensin Saravo piti lomaa ja vietti aikaa 6-, 8- ja 10-vuotiaiden lastensa kanssa. Nuoremmat pojat harrastavat jääkiekkoa Tapparassa. Vanhin lapsista, tytär, voimistelee. Kuskauksia ympäri kaupunkia kertyy viikossa kiitettävästi.

Lapset saavat harrastaa Saravon mukaan sitä, mitä haluavat. Hän ei vielä ole aikeissa valmentaa omia lapsiaan tai muitakaan.

– Lapsilla on hyvät valmentajat. Valmentaminen vie aikaa, enkä halua tehdä mitään puolivaloilla. Odotellaan, mitä tapahtuu.

Saravo ei haaveile ammattivalmentamisesta, koska siinä tulee paljon poissaoloja perheen luota. Sinänsä tamperelaisena kiekkoilijana ehti hänen mielestään hyvin yhdistää perhe- ja työelämän. Pelipäivät olivat pitkiä, mutta muina päivinä hallilta pääsi aikaisin.

Pekka Saravo
Pekka Saravo on tyytyväinen, että sai pelata pitkän uran.Tomi Hänninen

– Enemmän olin kotona silloin, kun nyt päivätöissä. Nyt totuttelen päivätöihin, kaikki on pitänyt opetella tietokonehommista alkaen.

Saravo on ollut neljä kuukautta Tampereella Forenomilla töissä. Yritys vuokraa huoneita, huoneistoja ja kalustettuja asuntoja.

Työssä on paljon ihmisten kohtaamista, mistä Saravo nauttii. Toimistotyössä on ollut myös opettelemistä.

– Olen saanut työkavereilta hyvin jeesiä. Olen joutunut miettimään esimerkiksi, miten jokin liitetiedosto liitetään sähköpostiin.

Läheskään kaikki asiakkaat eivät tunnista entistä pelaajaa.

– Tampereella on aina saanut olla rauhassa. Ihmiset eivät tule pyytämään selfieitä kadulla, jäähallilla prosentti vähän kasvaa.

Mistä saada samat tunteet?

Eniten tottumista on ollut siihen, mistä saada kilpaurheilusta tulevat kicksit.

– Kiekosta tuli hyvät ja huonot tunteet onnistumisesta ja epäonnistumisesta. On vaikea päästä näihin ääripäihin enää. Tämä on hyvä tiedostaa.

Lopettamisen jälkeen Saravo ei juuri ole käynyt jäällä.

– Olen luistellut muksujen kanssa, mutta varusteet päällä olen ollut vuoden aikana vain 4– 5 kertaa. Ei ole tullut vain lähdettyä. Pää kertoo vielä, mitä voisi tehdä, mutta kroppaan sattuu, Saravo naurahtaa.

Kiekkoilija on löytänyt sen sijaan uudet lajit. Saravo on käynyt kymmenen vuoden tauon jälkeen hiihtämässä ja uimassa.

– Sami Venäläinen on samassa tilanteessa, ja hänen kanssaan olemme kuntoilleet. En ole jaksanut hommata vielä edes kuntosalikorttia.

Kiekkoilijoiden suosimaa golfia Saravo ei ole ajatellut pelata, koska se vie niin paljon aikaa.

Saravo pystyy urheilemaan käytännössä mitä tahansa, hänelle ei jäänyt kiekkourasta vammoja. Jopa hammaskalusto säilyi niin, ettei sitä ole uusittu. Tästä hän on tyytyväinen.

Tyytyväinen uraan

Työpäivien jälkeen Saravo on usein kuudelta kotona. Ilta perheen kanssa jää lyhyeksi, joten ei tee mieli peleihin.

– Päivärytmini on muuttunut totaalisesti. Olen tyytyväinen, että muutos on mennyt kohtuukivuttomasti.

Saravo on tyytyväinen uraansa, eikä kadu päätöstä, että ryhtyi kiekkoilijaksi.

– Pitää olla tyytyväinen, jos pystyy ammatillisesti pelaamaan 20 vuotta. Sain revittyä tästä koneesta mielettömästi irti. Keskinkertaisena pelaajana sain näinkin hienon uran. Kiekossa tarvitaan myös tuuria. Se on on usein yksi kuuluisa pomppu sinne tänne.

Saravo kertoo, ettei hänen itsetuntonsa ollut koskaan kiinni yleisön huomiosta. Mies ei ollut Tapparan aikana edes sosiaalisessa mediassa.

– Ulkopuolinen hössötys pitää pystyä blokkaamaan pois, että voi keskittyä pelaamaan.

Tappara kohtaa puolivärierissä keskiviikkona KalPan. Saravo uskoo Tapparan voittoon.

– Olen sitä mieltä, että Tampereella saa kannattaa, kumpaa seuraa tahtoo. Vauvana voi laittaa suuhun Tappara-tutin, mutta myöhemmin ei tarvitse käännyttää. Jos haluat kannattaa Ilvestä, kannata.