"Älä onnittele" – Trump jätti huomioimatta viestin soittaessaan Putinille

Washington Postin lähteiden mukaan Yhdysvaltojen presidentin puhelua koskevissa papereissa oli vakava huomautus turvallisuusneuvonantajilta.

Donald Trump
Presidentti Donald Trump kokouksessa Valkoisessa talossa.
Presidentti Donald Trump kokouksessa Valkoisessa talossa.Kevin Dietsch / EPA

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump oli jättänyt huomioimatta turvallisuusneuvonantajiensa kehotuksen olla onnittelematta Venäjän presidentti Vladimir Putinia vaalivoitosta. Asiasta kertoi lähteisiinsä viitaten Washington Post (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

– ÄLÄ ONNITTELE, oli lukenut isoilla kirjaimilla papereissa, jotka oli annettu Trumpille ennen puhelinsoittoa.

Trump kertoi tiistaina onnitelleensa Putinia valinnasta neljännelle presidenttikaudelle.

Trumpin esittämät onnittelut ovat herättäneet Yhdysvalloissa kritiikkiä siitä, että presidentti suhtautuu lepsusti kilpailevaan suurvaltaan, jota tutkitaan Yhdysvaltain vaaleihin sekaantumisesta.

Esimerkiksi republikaanisenaattori John McCain on arvostellut Trumpin sanavalintaa.

– Yhdysvaltojen presidentti ei ole Vapaan maailman johtaja, jos hän onnittelee diktaattoria tekovaalien voitosta.

McCainin mukaan teollaan Trump solvasi venäläisiä äänestäjiä, jotka eivät saaneet tehdä valintaansa rehellisissä vaaleissa ja päättääkseen maansa tulevaisuudensuunnasta.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin vaalitarkkailijat ovat sanoneet, että Venäjän sunnuntaiset presidentinvaalit eivät olleet aidot vaalit. Vaalitarkkailijoiden mukaan venäläiset äänestäjät eivät voineet tehdä todellista valintaa, sillä kilpailuasetelmaa ei ollut.

Tarkkailijat havaitsivat myös, että äänestäjiä paikoitellen jopa painostettiin, minkä he katsovat suurentaneen äänestysprosenttia.

Puhelusta uupuivat vaikeat aiheet

Puhelun aikana presidentit keskustelivat Korean niemimaan jännitteistä ja kriisin rauhanomaisesta ratkaisusta. He puhuivat myös Syyriasta, Ukrainasta sekä yhteistyöstä kilpavarustelun hillitsemisessä ja terrorismin vastaisessa taistelussa. Puheissa oli myös presidenttien mahdollinen tapaaminen.

Kremlin mukaan presidentit keskustelivat tavoitteista asevarustelun rajoittamiseksi ja taloudellisen yhteistyön lisäämiseksi.

Venäjän ja Britannian välit ovat pakkasen puolella Salisburyssa myrkytystapauksen vuoksi. Britannia syyttää Venäjän olevan ex-vakooja Sergei Skripalin ja tämän tyttären myrkytyksen takana. Venäjä on kiistänyt syytökset.

Kremlin ja Valkoisen talon mukaan Trumpin ja Putinin välisessä puhelussa ei puhuttu sanaakaan tapauksesta. Valkoisen talon mukaan myöskään Yhdysvaltojen viime viikolla määräämistä uusista pakotteista Venäjää vastaan ei ollut puhetta.

Lähteet: AFP, STT