Supo: Venäjän tiedusteluorganisaatiot aktiivisia Suomessa, terrori-iskun uhka edelleen "kohonnut"

Supon mukaan Suomeen kohdistuu edelleen täydellisellä suomenkielellä tehtyä ja Suomen olosuhteisiin sovellettua Isisin propagandaa.

terrorismi
Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari ja apulaispäällikkö Seppo Ruotsalainen Supon tiedotustilaisuudessa.
Suojelupoliisi piti tänään tiedotustilaisuuden, jossa se kertoi kansallisen turvallisuuden ajankohtaisista aiheista. Tilaisuudessa olivat paikalla Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari ja apulaispäällikkö Seppo Ruotsalainen.

Suojelupoliisi kertoo, että sen tietoon tuli viime vuonna useita tapauksia, joissa valtiollinen taho oli suomalaisiin yrityksiin kohdistuneen kyberhyökkäyksen takana.

Vieraat valtiot haluavat varastaa tietoverkoista tietoa muun muassa Suomen kriittisestä infrastruktuurista ja suomalaisesta tuotekehityksestä.

Kybervakoilu on merkittävä uhka.

Antti Pelttari

– Kybervakoilu on merkittävä uhka paitsi Suomen valtion turvallisuudelle niin myös koko suomalaiselle tietopääomalle, Supon päällikkö Antti Pelttari sanoi tänään keskiviikkona pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Supon apulaispäällikön Seppo Ruotsalaisen mukaan kybervakoilulla on kaksi keskeistä ulottuvuutta: ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvä salainen tieto ja suomalainen korkean teknologian innovaatiotoiminta.

– Tällä on tietysti vakavat taloudelliset vaikutukset suomalaiselle yhteiskunnalle, mikäli tällaista arvokasta tuotekehitystietoa viedään Suomesta pois, Ruotsalainen sanoi.

Supon mukaan Suomen viranomaisten kyky torjua kyberhyökkäyksiä on tällä hetkellä puutteellinen, koska toimivaltuudet ovat riittämättömät. Pelttari sanoi, että eduskunnassa valmisteilla oleva tiedustelulaki parantaisi tilannetta.

Erityisesti Venäjä aktiivinen Suomessa

Supon mukaan erityisesti Venäjän tiedusteluorganisaatiot ovat aktiivisia Suomessa, mutta myös muut suurvallat ovat kiinnostuneita Suomesta. Kybervakoilun lisäksi myös perinteinen vakoilu jatkui viime vuonna aktiivisena.

Pelttari vastasi kysyttäessä, että Venäjän aktiivisuudessa ei ole tapahtunut mitään erityisen suurta muutosta aiempaan nähden.

Supon tietoon on tullut värväysyrityksiä, joiden avulla pyritään vaikuttamaan poliittiseen päätöksentekoon Suomessa.

– Vieraat valtiot pyrkivät värväämään sellaisia henkilöitä, jotka voivat vaikuttaa suoraan tai välillisesti poliittiseen päätöksentekoon ja yleiseen mielipiteeseen, Pelttari selitti.

Terrori-iskun uhkataso edelleen kohonnut

Pelttari sanoi Supon tiedotustilaisuudessa, että terrori-iskun uhka on pysynyt Suomessa ennallaan eli se on yhä tasolla ”kohonnut”. Viime kesänä Supo nosti uhka-arviota tasolle "kohonnut". Sitä ennen uhka oli arvioitu "matalaksi".

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

– Valitettavasti ei ole merkkejä siitä, että uhkataso Suomessa olisi laskemassa, Pelttari totesi tänään.

Pelttarin mukaan Isis eli Isil kykenee vieläkin välittämään propagandaa modernein keinoin ja tehokkaasti, vaikka sen kalifaattia ei enää ole, koska sillä ei ole käytännössä enää maa-alueita hallussaan Irakissa tai Syyriassa.

Pelttarin mukaan viime kesän uhkatason noston taustalla oli muun muassa se, että Suomeen on kohdistunut täydellisellä suomenkielellä tehtyä ja Suomen olosuhteisiin sovellettua propagandaa.

Meidän arvion mukaan Isilillä on kyky tällaista propagandaa edelleen tuottaa ja välittää sitä hyvin laajasti.

Antti Pelttari

– Meidän arvion mukaan Isilillä on kyky tällaista propagandaa edelleen tuottaa ja välittää sitä hyvin laajasti, Pelttari sanoi.

Pelttarin mukaan voimakasta vierastaistelijoiden paluuta Suomeen tai muualle Eurooppaan ei ole havaittu.

– Tämä ilmiö, mitä on pidetty mahdollisena, ei ole kuitenkaan toteutunut, Pelttari sanoi.

Supon mukaan niin sanottuja "terrorismin torjunnan kohdehenkilöitä" on nyt Suomessa noin 370. Heistä noin neljäsosalla on taustaa joko terroristijärjestössä toimimisesta tai terroristista koulutusta.

Turun puukottajasta annettua vihjettä ei ehditty seurata

Pelttarin mukaan Supo, KRP ja paikallispoliisit ovat käyneet läpi vihjeiden käsittelyä sen jälkeen, kun tuli ilmi, että Turun puukottajasta oli annettu poliisille vihje ennen veritekoja. Poliisit eivät ehtineet seurata vihjettä.

Pelttari huomautti, että näin jälkikäteen ajatellen olisi tietysti hienoa, että isku olisi pystytty estämään vihjeen avulla.

– Siinä tilanteessa meillä oli runsaasti muuta konkreettisempaa operatiivista tietoa terrorismiin liittyen myös siellä Turun alueella, jolloin meidän voimavarat kohdennettiin ihan perustellusti, näin jälkikäteen katsottunakin, toisiin henkilöihin, Pelttari selitti.

Meidän voimavarat kohdennettiin ihan perustellusti, näin jälkikäteen katsottunakin, toisiin henkilöihin.

Antti Pelttari

Supo julkaisi tänään keskiviikkona vuoden 2017 vuosikirjansa. Supo piti samassa yhteydessä tiedotustilaisuuden, jossa se kertoi kansallisen turvallisuuden ajankohtaisista aiheista.

Lue myös:

Supo: Terrori-iskun uhka Suomessa kohonnut – Suomi mainitaan aiempaa useammin Isisin propagandassa

Terrorismin uhka Suomessa on kohonnut – mitä se tarkoittaa?

Oliko kyse terrorismista, koska saadaan ratkaisuja, mikä on tuomio? Tässä 5 pääkohtaa Turun puukotusten oikeudenkäynnistä

Turun epäilty puukottaja esitutkinnan aikana: "Minusta tuli joku toinen, ja sitten minä tein mitä tein"