Suomeen nousee maailman korkein hiekkalinna – yhtä iso kuin kuusikerroksinen kerrostalo

Lappeenrantaan valmistuvan hiekkalinnan korkeus ylittää yli metrillä viime vuonna Saksaan valmistuneen ennätyslinnan.

Hiekanveisto
Hiekkalinna kohoaa usean metrin korkeuteen
Korkea oli Lappeenrannan hiekkalinna jo kesällä 2012, mutta nyt siitä tulee vielä rutkasti korkeampi.

Lappeenrannan Linnoituksen kärkeen valmistuu tulevana kesänä maailman korkein hiekkalinna. Linnan korkeudeksi tulee peräti 18 metriä, mikä vastaa noin kuusikerroksisen kerrostalon korkeutta.

Lappeenrannan hiekkalinna yrittää peitota Saksan Duisburgiin viime syksynä valmistuneen 16,88 metriä korkean hiekkalinnan, jolla saksalaiset pitävät parhaillaan maailmanennätystä hallussaan.

Hiekkalinnan rakentaminen kestää kaksi kuukautta. Rakentaminen alkaa toukokuun alkupuolella ja valmista pitäisi olla 8.7.2018.

Lappeenrannan Hiekkalinna 2012 - Willimiehenranta
Veistäjät saavat aikaiseksi todella pikkutarkkoja hiekkaveistoksia.

4 000 000 kiloa hiekkaa

Lappeenrannan keskustan tuntumassa sijaitsevan historiallisen Linnoituksen kärjessä on ollut iso hiekkalinna jo 14 kesänä. Linnat ja niiden kupeessa olleet isot hiekkaveistokset ja hiekkaleikkialueet ovat vuosittain keränneet alueelle tuhansia turisteja.

Edellisten linnojen jäljiltä hiekkaa on jo valmiina kolme miljoonaa kiloa. Maailmanennätyslinnaa varten uutta tarvitaan vielä miljoona kiloa hiekkaa lisää.

Hiekkalinnan suunnittelusta ja rakentamisen johtamisesta vastaa lappeenrantalainen hiekkataiteilija Kimmo Frosti. Hän on aiemmin vastannut kymmenen hiekkalinnan rakentamisesta Lappeenrantaan. Frosti on myös tunnettu jäätaiteilija ja huolehtinut usein myös Kemin Lumilinnan rakentamisesta.

Frostin mukaan nyt rakennettava linna vaatii poikkeuksellisen järeän kaluston, sillä aiemmat hiekkalinnat ovat olleet vain muutaman metrin korkuisia.

– Nyt täytyy olla henkilönostimia ja turvalaitteita.

Kesken oleva Lappeenrannan hiekkalinna toukokuu 2014
Hiekkalinnan rakentamista varten tehdään iso pyramidi.Yle

Valtavasti yksityiskohtia

Linnan rakentaminen alkaa tekemällä ensin kymmenen metriä korkea hiekkakasa. Tämän jälkeen kasan päälle tehdään muotin sisään kahdeksan metrin korkuinen pyramidi. Frostin mukaan on tärkeää, että hiekka on kosteaa. Silloin se saadaan tampattua tiiviiksi.

Varsinaisen linnan veistäminen alkaa ylhäältä.

– Hiekkalinnan kylkeen tulee noin sata erilaista pientä koristeellista rakennusta. Aivan ylimmäksi tulee Viipurin linna, kertoo Kimmo Frosti.

Hiekkkalinnaa saapuu rakentamaan 30 veistäjää eri puolilta maailmaa. He veistävät hiekkalinnan sivut mitä erilaisimmilla linna-aiheilla ja koristeilla. Julkisivussa näkyvät muun muassa kaikki Suomen linnat.

Kun koristeet ovat valmiit, niiden päälle suihkutetaan vesi–puuliimaseosta, joka helpottaa hiekkakoristeiden pysymistä kasassa esimerkiksi rankkasateen aikana.

Linnan halkaisija on leveimmillään kymmenen metriä.

Hiekkalinna kohoaa korkeuksiin
Saksan Duisburgiin valmistui viime syksynä maailman korkein hiekkalinna. Sen korkeus oli 16,88 metriä.Fried Riedemann Vogel / EPA-EFE

Pieni pelko edessä

Kimmo Frosti suhtautuu hiekkalinnan rakentamiseen luottavaisesti ja uskoo, että 18 metriä korkea linna saadaan tehtyä. Hänellä on kuitenkin pelko siitä, että ulkomailla saadaan vihiä Suomeen suunnitellusta maailmanennätyslinnasta.

– Kun sana leviää, niin voi olla, että muuallakin innostutaan tekemään maailman korkein hiekkalinna. Sitten meillä on vain Suomen korkein hiekkalinna, huokaisee Frosti.

Jos maailmanennätys syntyy, toiveena on saada se myös Guinnessin ennätysten kirjaan.

– Meillä on Guinnessilta jo lupa saada yrittää uutta maailmanennätystä, kertoo Frosti.

Rakentamiskustannuksista vastaa Lappeenrannan kaupunki.