Huumerikoksista tuomittu Jari Aarnio vaati vapauttamistaan – Hovioikeus sanoi ei

Helsingin hovioikeus hylkäsi Aarnion vaatimuksen. Tuomioistuin aloitti huumausaineisiin liittyvän haaran käsittelyn viime syksynä.

Jari Aarnio
Jari Aarnio
Jari Aarnio Helsingin hovioikeudessa 14.3.2016Tiina Jutila / Yle

Hovioikeus pitää Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion vangittuna.

Aarnio vaati hovioikeutta päästämään hänet vapaaksi kesken hovioikeuskäsittelyn, sillä Aarnio katsoi ettei hänen vangitsemistaan voida pitää kohtuullisena.

Helsingin hovioikeus kuitenkin katsoi tänään keskiviikkona antamassaan ratkaisussa, että vangittuna pitäminen ei ole kohtuutonta.

Hovioikeuden mukaan käräjäoikeuden Aarniolle määräämä kymmenen vuoden vankeusrangaistus on riittävä peruste vangittuna pitämiseen. Vangittuna pitäminen ei hovioikeuden mielestä mitätöi tuomitun oikeutta hakea asiassa muutosta.

Reilut kolme vuotta vankeutta takana

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi joulukuussa 2016 Jari Aarnion kymmenen vuoden pituiseen vankeusrangaistukseen kuudesta törkeästä huumausainerikoksesta ja 16 muusta rikoksesta. Aarnio valitti ns. tynnyrihaarasta saamastaan tuomiosta hovioikeuteen.

Haaran hovioikeuskäsittely alkoi viime syyskuussa. Keskiössä käsittelyssä on se, että oliko Aarnio niin kutsuttu Pasilan mies vai ei.

Aarnio on jo aiemmin saanut Helsingin hovioikeudesta lainvoimaisen tuomion törkeistä virkarikoksista nk. Trevoc-kokonaisuudessa. Tuomio oli kolme vuotta vankeutta.

Yhteensä Aarnion tuomio on 13 vuotta eli lain sallima maksimi. Aarnio on istunut vankilassa nyt noin kolme vuotta ja kolme kuukautta.

Tynnyrihaaran ratkaisua odotetaan loppuvuodesta

Aarnio on vaatinut hovioikeutta muuttamaan käräjäoikeudesta saamansa tynnyrihaaran tuomion ja hylkäämään kaikki syytteet.

Aarnio perusteli vapaaksipäästämistään sillä, että enempi vangittuna pitäminen mitätöisi tuomitun oikeuden hakea muutosta. Eli käytännössä Aarnio tarkoittaa sitä, että jos hänen tuomionsa alenisi hovissa esimerkiksi 7,5 vuoteen, hän laskee pääsevänsä ensikertalaisena jo nyt valvottuun koevapauteen.

Lisäksi Aarnio vaati hovioikeutta ottamaan huomioon sen, että hän on ollut pitkän aikaa tutkintavankeudessa. Tutkintavankeuden aikana hän on ollut eristyksessä, yhteydenpitokiellossa ja ilman lomamahdollisuutta.

Syyttäjä vastusti Aarnion vapauttamista. Tämä perusteli vangittuna pitämistä muun muassa sillä, että Aarnio on pyrkinyt vaikuttamaan todistajien ja muiden ihmisten kertomuksiin.

Hovioikeus antaa ratkaisunsa ns. tynnyrihaarasta näillä näkymin loppuvuodesta. Alustavan aikataulun mukaan syyttäjän ja puolustuksen loppupuheenvuorot kuullaan oikeussalissa kesäkuussa.

Lue myös:

Jari Aarniota koskevat Ylen aiemmat uutiset