1. yle.fi
  2. Uutiset

Turku suunnittelee sukupuolineutraalia bussikorttia – Joukkoliikennejohtaja: Lippuja täytyy tarkastaa jatkossa enemmän

Joukkoliikennejohtaja arvioi, että uusi kortti voisi tulla käyttöön jo kesällä.

Matkakortit ja -liput
Fölin matkakortteja.
Fölin matkakortteja.Sannimari Lehtilä / Yle

Keskustelu sukupuolineutraalien matkakorttien tarpeesta nousi julkiseen keskusteluun, kun Turun joukkoliikenteen tarkastaja oli kysynyt bussissa matkustaneelta, vaaleanpunaiseen vaatetukseen pukeutuneelta lapselta tämän sukupuolesta.

Arvaan, että muutos voisi tulla voimaan kesällä.

Sirpa Korte

– Tarkastaja oli luullut lasta tytöksi. Kun lapsella olikin ollut pojan kortti, tarkastaja oli kysynyt, onko hänellä vahingossa esimerkiksi veljen kortti mukana, sanoo joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte.

Hän myöntää, että tapahtuma on ollut opettavainen.

– Olemme oppineet, että ehkä sukupuoli ei ole sellainen asia, jonka pitää näkyä kortilla.

Sukupuolimerkinnällä on yritetty estää väärinkäytöksiä

Matkakorttiin merkitty sukupuoli näkyy Turun joukkoliikenteen Föli-bussien lipuntarkastajalle ja kuljettajalle. Tällä on yritetty estää alennuskorttien väärinkäyttömahdollisuuksia.

Olemme oppineet, että ehkä sukupuoli ei ole sellainen asia, jonka pitää näkyä kortilla.

Sirpa Korte

– Alennuskorteilla saa jo niin suuren alennuksen, että tälläkin tavalla on haluttu valvoa, että kortti on oikealla henkilöllä. Jos siirrytään sukupuolineutraaleihin kortteihin, täytyy lippuja tarkastaa jatkossa enemmän. Aikuisilla tulee jatkossa olla mukana myös henkilötodistus, sanoo joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte.

Matkakortin on kerrottu jo aiemminkin aiheuttaneen ongelmia sukupuolivähemmistöille. Esimerkiksi kaupunkilehti Turkulaisessa sukupuolivähemmistöjen asioita ajavan yhdistyksen turkulainen puheenjohtaja Panda Eriksson kertoi lopettaneensa kokonaan bussikortin käytön (siirryt toiseen palveluun).

Sirpa Korte sanoo, että keskusteluja asiasta käydään nyt eri tahojen kanssa. Hän uskoo, että muutos tulee.

Alennuskorteilla saa jo niin suuren alennuksen, että tälläkin tavalla on haluttu valvoa, että kortti on oikealla henkilöllä.

Sirpa Korte

– Asia on varmasti mukana jo kevään aikana lautakunnan päätöksenteossa. Arvaan, että muutos voisi tulla voimaan kesällä, Korte sanoo.

Sukupuolitieto löytyy kortilta Helsingissä ja Tampereella

Asiakkuuspäällikkö Laura Sundell Helsingin seudun joukkoliikenteestä sanoo, ettei Helsingin seudulla kuljettaja näe matkustajan sukupuolitietoa. Sen sijaan tarkastajalle tieto avautuu.

– Tarkastajan laitteelta näkemä sukupuolitieto päätellään nykyisin kortin henkilötunnustiedosta. Tulevaisuudessa asiaa on tarkoitus kehittää niin, että siinä olisi myös muu sukupuoli -tieto mahdollinen, sanoo Laura Sundell.

Myös Tampereen joukkoliikenteessä matkakorttijärjestelmän henkilötiedot tulevat väestötietojärjestelmästä, jossa sukupuolivaihtoehtoina ovat mies ja nainen.

– Tampereella järjestelmä ja käytäntö on hyvin saman tyyppinen kuin Turussa. Tampereella valtaosa lipuista on haltijakohtaisia, jolloin kortin omistajan tiedot eivät ole matkustettaessa oleellisia muuten kuin kenties ikäryhmän osalta, sanoo asiakaspalvelupäällikkö Tanja Lehtonen Tampereen joukkoliikenteestä.

Hän ei ole kuullut, että asiasta olisi ollut Tampereella ongelmia.

Juttuun lisätty kello 13.07 HSL:n asiakkuuspäällikkö Sundellin kommentit ja klo 14.40 asiakaspalvelupäällikkö Lehtosen kommentit.

Lue seuraavaksi