Muumit siirtyvät virtuaalitodellisuuteen

Lähitulevaisuudessa Muumilaaksoon pääsee tutustumaan vaikkapa japanilaisesta tavaratalosta tai helsinkiläisestä kahvilasta käsin – virtuaalilasien avulla.

muumit
Muumilaakso-animaatiosarja 2018
Moomin Characters

Moomin Characters Oy ja suomalainen virtuaalitodellisuusstudio ZOAN Oy ovat aloittaneet yhteistyön. Muumit ottavat haltuun virtuaalimaailman eli VR:n ja hahmoihin liitetään myös lisättyä todellisuutta.

Moomin Charactersin toimitusjohtajan Roleff Kråkstömin mukaan myös muumiuniversumi haluaa pysyä teknisen kehityksen aallonharjalla.

– Maailmalla on kasvava kysyntä virtuaalisille hahmoille ja haluamme tuoda Muumit ensimmäisten joukossa myös virtuaalitodellisuuteen, Roleff Kråkström toteaa.

Virtuaalitodellisuus on 3D-mallinnettua keinotodellisuutta. Muumi-virtuaalitodellisuuden pohjana ovat mallinnetut Muumilaakso ja Muumi-hahmot sekä pelimoottori.

– Virtuaalitodellisuus eroaa vuorovaikutteisuuden takia merkittävästi tavallisesta videosta. Katsomisen sijaan käyttäjä voi osallistua itse Muumilaakson seikkailuihin virtuaalisessa Muumilaaksossa, ZOANin markkinointijohtaja Laura Ala kertoo.

– Hän voi mennä esimerkiksi Muumipapan perässä kalaan tai lentelemään pilvellä Muumipeikon ja Niiskuneidin kanssa.

Muumeihin lisätään myös todellisuutta

Samoja Muumi-elementtejä hyödynnetään myös lisätyssä todellisuudessa. Silloin matkapuhelimella osoitetaan kuvaa, joka “herää henkiin” kännykän ruudulla.

Virtuaalitodellisuudessa visuaalisten ratkaisujen pohjana ovat Gutsy Animationsin vuonna 2019 julkaistavaan Moominvalley-animaatiosarjaan luodut hahmot.

Moomin Characters on virallinen muumi-tekijänoikeuksien valvoja. Kaikki Muumilaakson hahmot ovat maailmanlaajuisesti tavaramerkki-rekisteröityjä.

Tove ja Lars Jansson perustivat Moomin Characters Oy Ltd:n jo 1950-luvulla huolehtimaan Tove Janssonin luomien muumien tekijänoikeuksista. Lars Jansson oli Toven nuorempi veli ja Moomin Charactersin hallituksen puheenjohtajan ja taiteellisen johtajan Sophia Janssonin isä.

ZOAN ja Moomin Characters hakevat tänä vuonna virtuaalitodellisuuden pilottiprojekteja Muumi-lisenssinhaltijoiden joukosta.