Hyppää sisältöön

Miksi naisten karvoitus aiheuttaa jopa vihaa? Nuori nainen kasvatti kainalokarvat ja sai vastaansa someraivon

Naisten kainalokarvat tekevät särön perinteiseen kauneusihanteeseen, minkä vuoksi niiden julkinen esittely voi ärsyttää monia. Maailmalla kainalokarvojaan esitelleet julkkikset ovat saaneet vihaista palautetta ja jopa tappouhkauksia.

Monet tytöt alkavat sheivata nuorena automaattisesti asiaa enempää kyseenalaistamatta. Kuva: Emma Hinkula / Yle

"Sheivaa kainalokarvas"

"No on aika oksettavaa"

"Hakee huomioo esittelemällä niitä"

Muun muassa tällaisia kommentteja tubettaja Maiju Voutilainen, joka tunnetaan myös nimellä Mansikkka, sai Instagramiin julkaisemaansa kuvaan.

Kuvassa Voutilainen näyttää kieltä ja pitelee banaaniterttua tatuoidussa kädessään. Kuvassa näkyy myös naisen kainalokarvat.

Ja sekös sai ihmiset raivon partaalle.

Mutta miksi naisten kainalokarvat menevät joidenkin ihmisten tunteisiin? Kuinka jopa tuntematon ihminen jaksaa välittää siitä, mitä toisen kainalossa kasvaa vai kasvaako mitään?

Symppis pehko

Naisten kainalokarvat ja myös muu karvoitus tekee särön siihen, mikä liitetään usein normaaliin ja ihanteelliseen naiskuvaan, sanoo sukupuolentutkimuksen väitöskirjatutkija Suvi Pihkala Oulun yliopistosta.

– Se voi ärsyttää etenkin, jos normeja rikkoo tarkoituksellisesti.

Pihkala uskoo myös, että naisten kainalokarvat saatetaan liittää myös esimerkiksi epähygieenisyyteen.

Hygieniakommentteihin törmäsi myös Voutilainen. Hänen julkaisemaansa kuvaan tuli useita kommentteja, joissa kauhisteltiin sitä, kuinka haisevat tai ällöttävät naisen kainalokarvat ovat. Siitä syystä Voutilaista alun perin hieman jännitti kertoa kainalokarvojen kasvatusprojektistaan.

– Tuntui, että kaikki ajattelevat, että se on tosi väärin tai ällöttävää. Jos netissä tai missä tahansa puhutaan tai näytetään naisten kainalokarvoja, se herättää aina vihaa. Kyllä se pelotti, että mitä muut siitä ajattelevat.

Maiju Voutilaisen Instagramissa julkaisema kuva sai paljon huomiota erityisesti nuorilta tytöiltä. Kuva: Maiju Voutilainen

Voutilainen aloitti tietoisen kainalokarvojen kasvattamisen viime kesänä. Syy siihen oli yksinkertainen.

– Minua alkoi ärsyttää, etten edes tiedä miltä kainalokarvani näyttävät ja silti joka päivä poistan ne. Minulla ei ollut mitään muuta syytä sheivaamiseen kuin se, että näin on aina ollut ja näin pitää tehdä.

Voutilainen seurasi kainalosta puskevien karvojen kasvamista jännityksellä.

– On tosi kiehtovaa, mitä oma keho tekee, kun sen annetaan vain olla.

Lopputulos on Voutilaisen sanojen mukaan symppis pehko. Väriltään kainalokarvat ovat maantienvaaleat, osa karvoista on suoria ja osa puolestaan kiharia.

– Sanon niitä amisviiksiksi, on ne sen verran epämääräiset.

"Kainalokarvat ovat näkymätön asia arjessa"

Suvi Pihkalan mukaan naisten karvoitus on yhteiskunnassamme tabu, vaikka karvat ovat hyvin luonnollinen asia.

– Kainalokarvat ovat näkymätön asia arjessa: emme näe mediassa karvaisia sääriä edes silloin, kun karvoja ajellaan elokuvan kohtauksessa pois. Sääri tai kainalo on jo valmiiksi karvaton.

Mainoskuvia ja -videoita käsitellään rajusti, ja ne ovat tarkkaan valittuja. Niissä eivät juuri karvat vilahda.

– Näemme valtavan määrän ihmiskehoja, mutta mediassa esille tuleva kehonkuva on hyvin yksipuolinen.

Perinteisen median lisäksi sosiaalinen media voi luoda paineita. Pihkala kuitenkin uskoo somen voimaan ja siihen, ettei se ole paikka, joka on tarkoitettu pelkästään sheivatuille kehoille.

– Se varmasti ylläpitää karvattomuuden ihannetta, mutta samalla sosiaalinen media antaa mahdollisuuden tehdä näkyväksi myös vaihtoehtoja. Se on se paikka, missä postataan kuvia kainalokarvoista tai karvaisista jaloista, Pihkala pohtii.

Moni ymmärsi, että ulkonäön normeja on mahdollista rikkoa.

Maiju Voutilainen

Hän kuitenkin muistuttaa, että kainalokarvakuvan postaamisella voi olla eri vaikutukset riippuen siitä, kuka sen tekee.

– Joku julkisuuden henkilö voi jättää kainalokarvat ajelematta, ja se on voimaantunut teko, mutta jollain toisella ihmisellä se voikin olla huolittelemattomuutta tai epäsiisteyttä.

Pihkala uskoo, että kainalokarvat aiheuttavat osalle naisista häpeää. Karvojen kitkemiseen käytetään paljon aikaa ja rahaa.

– Karvoituksen poistamisen ympärillä on valtavasti teknologiaa, palveluita ja laitteita. Nämä itsessään ruokkivat sitä, että kainaloita myös ajellaan.

Kehuja ja tappouhkauksia

Naisten kainalokarvat ja niiden näyttäminen ei ole uusi juttu.

Muun muassa useat julkisuudessa esiintyvät naiset ovat julkaisseet kuvia omista kainalokarvoistaan ja astelleet punaiselle matolle karvat gaalamekon reunoilta vilkkuen. Esimerkiksi Madonna, Miley Cyrus ja Julia Roberts ovat esitelleet kainalonalueensa karvoitusta.

Viime vuonna näyttelijä-laulaja Lola Kirke saapui Golden Globe -gaalaan kainalokarvat vilkkuen. Kirke kertoi myöhemmin saaneensa sosiaalisessa mediassa tappouhkauksia kainalokarvojensa vuoksi (siirryt toiseen palveluun)(Huffington Post).

Radikaalifeministinen liike nosti kainalokarvat keskusteluun jo 1960-luvulla. Feministit protestoivat sitä vastaan, että naisten täytyy jatkuvasti muokata ruumistaan, esimerkiksi meikkaamalla sekä ajamalla kainalo- ja säärikarvojaan. He puhuivat luonnollisen naiseuden puolesta. Kuva: Emma Hinkula / Yle

Vaikka Maiju Voutilainen sai ikäviä kommentteja, näin pitkälle ei kukaan kuitenkaan mennyt. Suurin osa kuvan kommentoijista oli nuoria tyttöjä, mikä hieman huolestuttaa Voutilaista.

– Tosi harmi, että jo noin nuorena muodostuu kuva, millainen ihmisen pitäisi olla esimerkiksi sukupuolensa takia.

Osa kommentoijista käski Voutilaista sheivaamaan kainalonsa. Se oli tubettajan mielestä jopa ärsyttävämpää kuin oman mielipiteensä ilmaiseminen kainalokarvojen ällöttävyydestä.

– En käsitä sitä, miksi ihmiset ajattelevat, että heillä on oikeus puuttua toisten elämään.

Voutilaisen seuraajista suurin osa on nuoria tyttöjä, mikä selittää varmasti osan kommenteista. Tubettaja ymmärtää sen, että nuorena ei ehkä ole kykyä olla sanomatta somessa kaikkea, mitä ajattelee.

Pelkästään ikäviä kommentteja kuva ei onneksi kerännyt. Voutilainen arveleekin, että lopulta positiivisia kommentteja oli negatiivisia enemmän.

– Sain kiitosta monelta tytöltä ja naiselta siitä, että puhuin aiheesta ja myös näytin kainalokarvani.

Rohkaistupa osa kokeilemaan, miltä elämä kainalokarvojen kanssa tuntuu. Voutilainen sai useita viestejä, joissa naiset kertoivat uskaltaneen pitää lyhythihaista paitaa kainalokarvoista välittämättä.

– Moni ymmärsi, että ulkonäön normeja on mahdollista rikkoa.

Pieni, mutta tärkeä asia

Sekä naisten että miesten kainalokarvat ovat aika pieni osa ihmistä. Miksi niistä on kuitenkin tärkeää keskustella?

Maiju Voutilainen ja Suvi Pihkala suosittelevat tyttöjä ja naisia pohtimaan sekä kyseenalaistamaan sitä, miksi he sheivaavat.

– Sen kriittisesti pohtiminen voi ehkä auttaa ymmärtämään sitä, että olemme kaikki vähän sotkeutuneita siihen, miltä oikean naisen pitäisi näyttää, Pihkala kertoo ja tekee sormillaan lainausmerkit sanoessaan oikea nainen.

– On tärkeää tehdä näkyväksi hyvin arkisten ja jokapäiväisten asioiden sekä tekojen sukupuolittunut luonne, Pihkala jatkaa.

Olemme kaikki vähän sotkeutuneita siihen, miltä oikean naisen pitäisi näyttää.

Suvi Pihkala

Useille tytöille ja naisille karvojen poistaminen onkin hyvin automatisoitunut ja arkinen asia. Monille se on yksi osa suihkussa käyntiä.

– Joskus olen ajatuksissani ruvennut sheivaamaan suihkussa, ja sitten puuttuikin puolet karvoista, Voutilainen naurahtaa.

Kainalokarvoihinsa kiintynyt Voutilainen suosittelee naisia kokeilemaan, miltä elämä kainalokarvojen kanssa tuntuu.

– Rohkeasti kokeilemaan, mitä tykkäisi, jos ei sheivaisikaan. Äkkiä karvoista pääsee eroon, jos niistä ei pidä.

Aiheesta lisää:

Kainalokarvat vai ei?