1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. itsetunto

Tyttöjen itsetuntokurssi karahti kiville – "Itsetunto ei ole sukupuolikysymys"

Kokkolan ruotsinkielisten yläkoululaisten valinnaisainevalikoimaan ei tule ensi syksynä itsetuntokurssia.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kokkola ei järjestä kohuttua itsetuntokurssia ruotsinkielisille yläkoululaisille. Kurssia ei ole sivistyslautakunnan hyväksymässä valinnaisainevalikoimassa, vaikka Donnerin koulu suunnitteli sitä ensi syksyksi.

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Sari Innanen kommentoi, että kurssin suuntaminen vain toiselle sukupuolelle on sukupuolisyrjintää.

– Idea ja tarkoitus oli hyvä, mutta toteutus ei nyt toiminut. Itsetunto ei ole sukupuolikysymys ja siksi asia sai negatiivisen kaiun.

Itsetunto-kurssin olisi pitänyt olla yhteinen sekä tytöille että pojille. Yläkoulu suunnitteli viimeiseen asti kahta erillistä kurssia.

Suunnitteilla omat kurssit tytöille ja pojille

Asiasta nousi kohu muutama viikko sitten, kun koulu kertoi järjestävänsä vain tytöille nuorten itsetuntoa vahvistavan valinnaiskurssin. Myöhemmin koulu ilmoitti suunnittelevansa vastaavaa kurssia myös pojille.

Valinnaisaineet olivat käsiteltävinä sivistyslautakunnan ruotsinkielisessä jaostossa. Koulu sai ilmoituksen, että ne viedään sivistyslautakuntaan.

Koulu kysyi kantaa myös tasa-arvovaltuutetun toimistosta ja opetushallituksesta. Opetushallitus suhtautui asiaan varauksellisesti.

Kurssin tuomitsi pari viikkoa sitten myös Miesten tasa-arvoyhdistys.

Juttua korjattu kello 18.27: koulu ei päättänyt asian viemisestä lautakunnalle vaan sai asiasta ilmoituksen.