1. yle.fi
  2. Uutiset

Epäily: Useat hoitajat urkkineet potilaiden tietoja Iisalmessa

Itä-Suomen poliisi selvittää, kuinka monen potilaan tietoja on mahdollisesti katsottu luvatta.

Terveystietojen yksityisyys
Sairaanhoitajia sairaalan käytävällä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Iisalmessa epäillään, että useat hoitajat olisivat katsoneet potilaiden tietoja ilman syytä.

Terveysjohtaja Eija Jestola vahvistaa tiedon Ylelle ja kertoo, että Ylä-Savon SOTE on tehnyt asiasta tutkintapyynnön poliisille.

Itä-Suomen poliisin rikoskomisario Veli Pallonen sanoo, että tutkintapyyntö on tehty henkilörekisteririkoksesta.

Tutkinta on vielä alkuvaiheessa, eikä poliisi pysty tässä vaiheessa sanomaan, kuinka monen potilaan tietoja on mahdollisesti katsottu luvatta. Potilastietoja saavat lukea vain ne, jotka osallistuvat potilaan hoitoon ja siihen liittyviin työtehtäviin.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet viime vuonna Iisalmessa.

Asiasta on käyty viime päivinä vilkasta keskustelua myös Facebookissa Iisalmen paikallisryhmässä. Useat paikalliset ovat siellä kertoneet saaneensa hiljattain viranomaisilta ilmoituksen heidän potilastietojensa mahdollisesta luvattomasta katselusta. Osa kertoo myös tehneensä poliisille tutkintapyynnön asiasta sen jälkeen, kun ovat saaneet ilmoituksen.

Minusta tuntui, että yksityisyyttäni oli loukattu.

Katja Puustinen

Iisalmelainen Katja Puustinen on yksi niistä potilaista, jotka ovat joutuneet osalliseksi tapauksessa. Hän ei kertomansa mukaan ole edes käynyt julkisen terveydenhuollon asiakkaana viime aikoina. Sen vuoksi tieto siitä, että kuntayhtymän työntekijä oli katsellut hänen tietojaan, oli Puustisesta järkyttävä.

Kuntayhtymältä tulleesta kirjeestä selvisi hänen tietojaan katselleen hoitajan nimi sekä päivämäärä ja kellonaika, jolloin tietoja oli katseltu mahdollisesti luvatta. Kirjeen mukaan alustavasti oli jo todettu, että tietoja oli katseltu ilman syytä.

– Minusta tuntui, että yksityisyyttäni oli loukattu. Mietin, millainen ihminen voi olla niin kiinnostunut toisen ihmisen asioista, että menee urkkimaan niitä ilman mitään syytä. Ja jos tiedoistani olisi löytynyt jotakin ihmeellistä, mihin hän olisi tietoja tarvinnut? Puustinen hämmästelee.

Sen jälkeen kun Puustinen oli saanut tiedon urkintaepäilystä, hän kirjoitti siitä Facebookissa. Lyhyen ajan sisällä hän sai lähes kymmenen viestiä ihmisiltä, jotka olivat kokeneet saman.

– Kukaan meistä ei tunne tietojamme kalastellutta hoitajaa ennalta.

Puustinen sanoo tehneensä asiasta myös tutkintapyynnön poliisille ja tilanneensa loki- ja rekisteritietonsa Ylä-Savon SOTEsta.

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) uutisoi aiemmin, että potilastietoja urkitaan päivittäin.

Lisätty 21.3.2018 klo 16:19 Katja Puustisen kertomus mahdollisesta urkinnasta.

Lue seuraavaksi