Skandaaliyhtiö Cambridge Analytica tarjosi palvelujaan Ruotsin puolueille – suomalaispuolueet jätetty rauhaan

Ihmisten Facebook-tietoja poliittisiin kampanjoihin hyödyntänyt firma ei ole osoittanut kiinnostusta Suomen puolueisiin.

Mies tietokoneen ääressä kirjautumassa Facebookiin.
Henrietta Hassinen / Yle

Ruotsissa kolme parlamenttipuoluetta kertovat Ruotsin televisiolle (siirryt toiseen palveluun) SVT:lle, että kohuyhtiö Cambridge Analytica on ollut niihin yhteydessä.

Ruotsin kokoomus, keskusta ja kristillisdemokraatit vahvistavat SVT:n kyselyssä, että Cambridge Analytica on tarjonnut niille palvelujaan, mutta yhteistyöhön ei ole haluttu lähteä mukaan.

– Yritys on ottanut meihin yhteyttä, mutta olemme sanoneet ei kiitos sekä yhteistyölle että heidän palveluksilleen, Ruotsin kokoomuksen viestintäpäällikkö viestitti SVT:lle.

Cambridge Analytican on sanottu käyttäneen Facebookin keräämiä tietoja ihmisten poliittiseen profilointiin. Tietojen avulla olisi vaikutettu muun muassa Britannian Brexit-äänestykseen ja Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

"Tarkistin asian: Ei ole tarjottu palveluita"

Kysely suomalaispuolueille kertoo, että Cambridge Analytica ei ole ollut aktiivinen niiden suuntaan.

– Tarkistin asian. Puoluetoimistolle ei ole tarjottu palveluita ko. yrityksestä, viestitti esimerkiksi kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen Ylelle.

– Ei ole tietoa, että olisi (oltu yhteydessä). Ei ainakaan minuun, jolle asia kuuluisi, toteaa puolestaan perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

Kaikkien yhdeksän eduskuntapuolueen puoluesihteerit kertovat Ylelle, ettei Cambridge Analytica ole ollut niihin yhteydessä.