Jääkö jokakeväinen autojen siirtorumba Helsingissä historiaan uuden sovelluksen ansiosta?

Kantakaupungissa joudutaan siirtämään hiekoitushiekan poiston yhteydessä tuhansia autoja. Helsinki yrittää nyt vähentää siirrettävien autojen määrää ilmaisella älypuhelinsovelluksella.

Helsinki
Keltainen siirtokehotus kyltti, jossa lukee: Siirtokehotus, kunnossapitotyö, parittoman viikon tiistai 1.11.-30.4. klo 8.00-15.00
Taka-Töölössä on paljon katuja, joilla on siirtokehotus voimassa marraskuun alusta huhtikuun loppuun. Lain mukaan siirtokehotuksesta on ilmoitettava viimeistään 48 tuntia ennen määräaikaa.Ari Tuhkanen / Yle

Viime vuonna kaupunki joutui poistamaan siirtokehotusalueilta noin 15 000 autoa. Määrä on pysynyt jo useana vuonna peräkkäin lähes samana.

Hei! Autonne "XXX-000" on pysäköity siirtokehotusalueella. Siirtäkää auto välittömästi.

siirtosoitto.com

Pahimmillaan Helsingin katujen kunnossapito suorittaa hiekanpoiston yhteydessä satoja auton siirtoja päivässä.

– Uskoisin, että valtaosalta on jäänyt vain siirtokehotusmerkki huomaamatta, arvioi projektipäällikkö Lauri Uski Helsingin pysäköintipalveluista.

Siirrot maksavat kaupungille projektipäällikkö Uskin mukaan vuosittain noin miljoonan euroa. Siirretyn auton omistajalle puolestaan rapsahtaa 85–118 euron siirtomaksu.

Auto viedään pois putsausoperaatioiden tieltä.
Siivouksen tiellä oleva auto siirretään yleensä jonnekin puhdistettavan kadun lähelle. Siirtosoitto.com näyttää kartalla, mihin auto on siirretty.Vesa-Matti Ruuska / Yle

Sovellus soittaa muistutuspuhelun siivouspäivänä

Tänä keväänä Helsinki pyrkii vähentämään siirrettyjen autojen määrä tuomalla kaupunkilaisten avuksi mobiilisovelluksen, joka muistuttaa kotikadun tai minkä tahansa alueen puhdistamisesta. Sovellus maksaa kaupungille 20 000 euroa.

Kuulostaa ihan hyvältä ja järkevältä. Omakin auto siirrettiin kerran ja kalliiksihan se tuli.

Riikka Koskinen

– Luonnollinen tavoite on se, että jokaisesta siirrosta päästään eroon, mutta en uskalla lähteä arvioimaan, mikä uuden sovelluksen vaikutus on, sanoo projektipäällikkö Lauri Uski Helsingin pysäköintipalveluista.

Kadunlakaisukone on tavallinen näky Helsingin kaduilla tähän aikaan vuodesta. Kaikkiaan puhdistettavaa on noin 2500 kilometriä.
Helsingissä puhdistettavien katujen pituus on yhteensä noin 2500 kilometriä.Vesa Marttinen / Yle

Helppokäyttöinen siirtosoitto.com (siirryt toiseen palveluun)mobiilisovellus on ladattavissa älypuhelimella ilmaiseksi Play- ja Appstore-sovelluskaupoista. Sovelluksen pystyy ottamaan käyttöön myös tietokoneella ja tavallisella matkapuhelimella.

En itse lataisi. Usein puhelimen muisti on täynnä ja rekisteröitymisestä on vaivaa.

Antti Kuivamäki

Siirtosoitto.com muistutuspalveluun rekisteröidytään antamalla sähköpostiosoite, puhelinnumero ja auton rekisterinumero. Sen jälkeen karttaan merkitään kadut ja alueet, joiden puhdistamisesta haluaa saada ilmoituksia.

– Palvelu lähettää ilmoituksia käyttäjän karttaan merkitsemien alueiden siivouksista ja muistutuksen vielä päivää ennen puhdistusta, kertoo sovelluksen kaupungille suunnitellut Marco Sandrini 20Hexagons Oy:stä.

Ilmoituksia katujen puhdistuksista saa halutessaan koko kaupungin alueelta

Jos auto on vielä siivouspäivänä siirtokehotusalueella, palvelu soittaa auton omistajalle automaattipuhelun, jossa kerrotaan, että auto pitää siirtää välittömästi.

– Ajateltiin, että ihmisille tulee paljon erilaisia viestejä ja niiden arvo on alentunut, mutta soittoon ihmiset yleensä reagoivat heti, arvioi Sandrini.

Tiedot siivouksen tiellä olevista autoista lähetetään järjestelmään skannaamalla katuosuudella olevien ajoneuvojen rekisterikilvet.

Näkymä kadulta Taka-Töölöstä. Etualalla liikennemerkki, jossa on siirtokehotus. Henkilöautoja parkkeerattu molemmin puolin kerrostalojen reunustamaa katua.
Siirtosoitto.com palvelua kokeillaan ensimmäisenä Taka-Töölössä.Ari Tuhkanen / Yle

Ilmoituksia hiekanpoistoista saa koko kaupungin alueelta, mutta viimeinen muistutus eli automaattinen puhelinsoitto tulee vain pilottialueen asukkaille Taka-Töölössä ja Meilahdessa, missä on yhteensä noin 4500 asukaspysäköintitunnusta.

– Töölö ja Meilahti sopivat kokeilun pilottialueiksi hyvin siksi, että siellä on erilaisia katuja, joilla voidaan kokeilla sovelluksen tehoa, kertoo projektipäällikkö Uski.

Mitä mieltä kaupunkilaiset sovelluksesta ovat?

Uusi sovellus saa helsinkiläisille sekä kiitosta että moitteita. Antti Kuivamäki kertoo, että hän suunnittelee työkseen sovelluksia ja häntä siirtosoitto.com ei vakuuta.

– En itse lataisi. Usein puhelimen muisti on täynnä ja rekisteröitymisestä on vaivaa. Sähköposti tai tekstiviesti olisi kevyempi ja ehkä toimivampi systeemi, pohtii Kuivamäki.

Käpyläläinen Riikka Koskinen kertoo, että hänen autonsa siirrettiin kerran ja kalliiksi tuli.

– Kuulostaa ihan hyvältä ja järkevältä. Jos auttaa muistamaan niin hyvä! Voisin ladata, sanoo Koskinen.

Katujen puhdistus aloitettiin Vaasassa torstaina 27. maaliskuuta.
Samuel Aghar / Yle

Mikko Hynninen kertoo, että hän harkitsee lataamista, jos hankkii joskus auton.

– Ihan fiksulta kuulostaa! Säästyy sakolta ja se nopeuttaa puhdistamista, sanoo Hynninen.

Muokattu 27.3.2018 klo 8:16 Muutettu automaattisoittolainaus vastaamaan kirjaimellisesti oikean siirtosoiton sisältöä.