Ateneumin johtaja Susanna Pettersson Ruotsin kansallismuseon ylijohtajaksi: "En hakenut virkaa, minuun oltiin yhteydessä"

Susanna Pettersson jatkaa Ateneumissa kevään ajan. Hän aloittaa uuden tehtävänsä Tukholmassa elokuun alussa.

Ateneumin taidemuseon johtaja Susanna Pettersson Kuva: Sasha Silvala / Yle

Susanna Pettersson kertoo puhelimessa olevansa juuri menossa tapaamaan ensi kertaa Nationalmuseetin henkilökuntaa Tukholmassa. Vierellä kävelee kuulemma Ruotsin kulttuuriministeri Alice Bah Kuhnke.

– En hakenut paikkaa, minuun oltiin yhteydessä vähän ennen joulua. Muutamien keskustelujen jälkeen vakuutuin, että haluan tarttua tähän positiiviseen haasteeseen, Pettersson sanoo.

Uuden viran myötä Pettersson jättää Helsingin ja muuttaa Tukholmaan.

Susanna Pettersson ehti toimia Ateneumin johtajana kolme ja puoli vuotta. Koulutukseltaan hän on taidehistorian tohtori ja kokoelmatutkimukseen ja museohistoriaan erikoistunut dosentti.

Hänen johdollaan Ateneum on rakentanut useita näyttelyitä, jotka ovat olleet yleisömenestyksiä.

Akateemisen uran rinnalla Pettersson on työskennellyt kolmisenkymmentää vuotta museoalalla. Hän oli muun muassa Alvar Aalto -museon johtaja Jyväskylässä vuosina 2010–2013. Suomen Lontoon instituutin johtajana Pettersson toimi reilun vuoden ennen Ateneumin pestiään.

Ruotsin Nationalmuseet eli kansallismuseo on maan suurin ja johtava taide- ja muotoilumuseo. Museo on ollut suljettuna seitsemän vuotta vuodesta 2011 suurremontin vuoksi. Se avaa ovensa yleisölle jälleen lokakuun puolivälissä.

Kulttuuriministeri Alice Bah Kuhnke sanoo olevansa iloinen Petterssonin rekrytoinnista museon uudessa vaiheessa.

– Pettersson on kansainvälinen, ansioitunut ja kokenut johtaja. Hänellä on syvälliset tiedot taidehistoriasta ja museologiasta ja laaja kansainvälinen verkosto.

Ennen Petterssonia Ruotsin Kansallismuseon johtaja toimi myös suomalainen Berndt Arell, Kiasman entinen johtaja. Arell siirtyy tukholmalaisen valokuvataiteenkeskuksen Fotografiskan palvelukseen.

Suomen Kansallisgallerian hallitus keskustelee Ateneumin uuden museonjohtajan rekrytoinnista kokouksessaan 26. maaliskuuta.

Lisätty Susanna Petterssonin kommentit klo 15:45